Nakon što je nedavno u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje u kojem učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, potpisan  ugovor za plantažni uzgoj kestena između općine Bužim i izvođača radova počeli su radovi na prvoj plantaži u MZ Radoč, u reonu Križa.

Tim povodom, načelnik općine Bužim Mersudin Nanić danas je obišao parcelu na kojoj uveliko traju radovi oko sadnje kestena, te ograđivanja parcele. Radove izvodi JKP KOMB Bužim.

Ukupna vrijednost projekta je 22.942,73 KM. Projekat “Zaštita i promocija kestena” finansiran je grant sredsvima Interreg IPA Programa, a Općina Bužim u ovom projektu učestvuje sa 15% vlastitih sredstava.

U Europskoj uniji najveći proizvođač i prerađivač plodova kestena je Italija, s proizvodnjom od oko 50.000 tona godišnje. Nakon nje, su Španjolska i Francuska. Kod nas se pitomi kesten praktično ne uzgaja, već je njegovo iskorištavanje svedeno na eksploataciju u šumi, tako da će prvi zasad kestena na ovom području biti dobra prilika i osnova za ozbiljniji pristup na očuvanju kestenovih šuma i podizanje proizvodnje kestena na jedan viši nivo.

Najznačajnija lokacija kestena u Bosni i Hercegovini je upravo područje Cazinske krajine, a naročito okolina Pećigrada gdje se kesten nalazi na nadmorskoj visini od 300 do 400 m. Tu su zime hladnije nego u ostale dvije lokacije kestena u BiH, gdje je izdržao niske zimske temperature i do -23 stepena Celzijusa, a neke kratkotrajne i do -25 stepeni Celzijusa.