U okviru Programa IPA INTERREG prekogranične saradnje HR-BA-ME 2014-2020

za realizaciju projekta „Zaštita i promocija kestena“, nakon provedene procedure javne nabavke, načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković je danas potpisao Ugovor o izradi elaborata identifikacije kestenovih šuma i šumskih zemljišta, GIS baze podataka i kartografskog prikaza na području općine Bužim i Cazin (Za općinu Cazin poglavlje III, faza I – pripremni radovi) sa privrednim društvom „WALD PROJEKT“ d.o.o. iz Bosanske Krupe.

Izrada elaborata identifikacije kestenovih šuma i šumskih zemljišta, GIS baze podataka i kartografskog prikaza na području općine Bužim jedna je od aktivnosti u realizaciji projekta „Zaštita i promocija kestena“ kojeg zajedno sa općinom Bužim implementiraju partneri u projektu općina Velika Kladuša i Poljoprivredni zavod USK-a iz Bosne i Hercegovine te grad Karlovac, općina Vojnić i Centar za šljivu i kesten Petrinja iz Hrvatske.

 Na području BiH u općinama Bužim, Velika Kladuša i  Cazin,  nalaze se najbogatije šume pod kestenom, međutim tačnih podataka o kestenovim šumama nema, kao ni podataka o nasadima kestena i broju rodnih stabala. Realizacijom popisanog ugovora, čija je vrijednost 42.000,00 KM, dobiće se precizni podaci  o kestenovim šumama i ukupnom potencijalu kestena na području općine Bužim.

 Realizacijom popisanog ugovora, čija je vrijednost 42.000,00 KM, dobiće se precizni podaci  o kestenovim šumama i ukupnom potencijalu kestena na području općine Bužim.