Posljednjih nekoliko godina stručnjaci upozoravaju na ugroženost kestenovih šuma u Unsko-sanskom kantonu zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, a prinosi kestena u posljednjih nekoliko godina rapidno su smanjeni. Zbog lošeg stanja kestenovih šuma ali i zaštite istih, pokrenut je prekogranični projekat “Zaštita i promocija kestena”, putem kojeg bi se u narednih nekoliko godina trebale sistemski, naučno i planski provesti mjere predviđene u zaštiti, a zatim i promociji kestena kao resursa.

 Općina Bužim već duže vrijeme radi na ovom projektu, a danas je načelnik Zikrija Duraković potpisao ugovor sa direktorom poduzeća „WALD PROJEKT“ iz Bosanske Krupe  gosp. Ervinom Herakom kojim je predviđeno prikupljanje podataka, izrada analize zdravstvenog stanja šumskih populacija kestenovih šuma sa prijedlogom mjera za očuvanje i zaštitu pitomog kestena na području općina Bužim i Velika Kladuša.

Vrijednost projekta je 97.000,00 KM, a njegova realizacija predviđena je u roku od osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

-„ Općina Bužim je u 2018.godini sistemski radila na  identifikaciji i zaštiti kestenovih šuma.  U okviru ovog projekta urađen je elaborat identifikacije kestenovih šuma i šumskih zemljišta, GIS baza podataka i kartografskog prikaza kestenovih šuma na području općine Bužim. Ovo je samo nastavak projekta u koji je uloženo oko 140.000,00 KM. Ovim aktivnostima želimo sačuvati kestenove šume  koje su izvor prihoda za brojne porodice sa područja naše općine.  Ovim aktivnostima će se obradovati prije svega oni koji će plodove skupljati u jesen i zaraditi novac od prodaje, oni koji uživaju u okusu prženog i kuhanog kestena, ali i pčelari, jer se kestenov med smatra jednim od najboljih u Evropi“.- istakao je načelnik općine Bužim Zikrija Duraković nakon potpisivanja ugovora.

 Kestenova osa šiškarica je autohtoni štetnik pitomog kestena u Kini. Uvozom zaraženog sadnog materijala, ovaj štetnik proširio se prvo u Japan a kasnije u Koreju i Gruziju. U Evropi se prvi put pojavio u Italiji 2002. godine odakle se proširio arealom pitomog kestena. Najprije je zahvatio šume pitomog kestana u Francuskoj i Sloveniji odakle se proširio na susjednu Hrvatsku. U Bosni i Hercegovini kestenova osa šiškarica pojavila se prvi put 2014. godine na području općine Velika Kladuša odakle se proširila i na ostale kestenove sastojine. Kestenova osa šiškarica je veoma opasan štetnik