U Bužimu je proteklog vikenda održana pva bužimska kestenijada. Na izletištu Svetinja Bužimljani i njihovi gosti su imali priliku za degustaciju krajiškog kestena. Ovo je bila prilika za okupljanje i dobro raspoloženje svih koji vole prirodu. Cilj manifestacije je promovisanje kestena, te očuvanje kestenove šume koju je posljednjih godina pogodila bolest lista, ali i već decenijama rak kestenove kore. Inače, rezultat je ovo prekogranične saradnje u okviru projekta INTERREG IPA  finansirane iz fondova Evropske unije.

Na samom početku prisutnim su se obratili Općinski načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković koji je svečano i otvorio ovu jednodnevnu manifestaciju, načelnik Općine Kostajnica Drago Bundalo i direktor agencije “ARKA” Bužim Husein Ičanović, čija je agencija bila izvršilac usluga organiziranja kestenijade.

Najpoznatiji krajiški brend, kada je o kestenu riječ je kestenov med. Jedan je od najskupocjenijih i najzdravijih produkata, stoga je brendiranje s jedne i očuvanje prirodnog bogatstva s druge imperativ.

Da se od kestena može dobro zarađivati govori činjenica da u Sloveniji kilogram kestena košta oko šest eura, a kestenovog meda, kažu medari, ne može se proizvesti koliko je tražen na tržištu Evropske unije. 

Predstavnici Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću održali su kratko predavanje o vrijednosti i značaju kestena za ovo područje, ali i opasnosti od bolesti koje prijete ovoj kulturi.

Više slika pogledajte na JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”