Općinski načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković danas je upriličio sastanak sa predstavnicima Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva, koje je predvodio gospodin Umit Avci. Sastanku su prisustvovali predsjedavajući OV Općine Bužim Safet Ljubijankić, direktor Centra za kulturu, sport i informisanje Mersudin Nanić direktorica OŠ “Bužim” Jasmira Mehić.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj realizaciji i nastavku projekta uvođenja turskog jezika kao drugog izbornog jezika u nastavu u osnovnim i srednjim školama. Pored ovog projekta bilo je govora o saradnji Općine Bužim sa općinama i organizacijam iz R Turske, kao i mogućim bratimljenjima općina, ali i realizaciji drugih kulturnih projekata na području Općine Bužim.

Nakon održanog sastanka delegacija je posjetila OŠ “Konjodor” i OŠ “Bužim”. Kako se već pokazao interes za učenje turskog jezika i u stalnom je porastu, predstavnici Turskog kulturnog centra su podijelili poklone učenicima koji pohađaju Turski jezik.

Uz uvođenje turskog jezika kao drugog izbornog jezika u nastavu, Turski kulturni centar školama obezbjeđuje udžbenike, nastavni kadar, laptop, projektor i sve što je potrebno za izvođenje nastave, a nakon ostvarenih uspjeha najbolji se nagrađuju raznim nagradama, kao i putovanjem u Tursku. Pored nagrada ostvaruje se mogućnost nastavka školovanja u R. Turskoj uz obezbijeđenu stipendiju.

Više slika pogledajte ovdje