Načelnik općine Bužim, Mersudin Nanić danas je posjetio Osnovnu školu “Mirsad Salkić“, koja se nalazi u MZ Čava. Poznato je da je škola u Čavi prije nekoliko mjeseci pretrpjela velika oštećenja u požaru kojeg su uzrokovale neispravne instalacije.

Povod posjete su radovi na školi koji se izvode u punom kapacitetu. Na radost sviju, a posebno djece i mještana Mjesne zajednice Čava već u ponedjeljak učenike i uposlenike škole očekuju potpuno nove i čiste prostorije.

Načelnika i njegove saradnike je dočekao i ugostio direktor škole, Zeid Suljadžić, a razgovarali su o radovima koji se izvode na školi, koju je požar oštetio toliko da je rad u njoj bio potpuno onemogućen. Podsjećanja radi, brzom reakcijom općinskog načelnika koji je iz budžetske rezerve izdvojio 5.000,00 KM za kupovinu građevinskog materijala koji je bio prijeko potreban za privremenu zaštitu objekta, a mještani i uposlenici ove obrazovne ustanove su sami izvršili radove. Kasnije se pokazalo da su ovo bila značajna sredstva te da je zahvaljujući njima sačuvana unutrašnjost objekta od daljeg propadanja. Nedugo zatim općinski načelnik uputio je inicijativu Vladi FBIH za novčana sredstva u iznosu od 100.000,00 KM, te je Vlada prepoznala inicijativu kao prioritetnu i navedeni iznos odmah i odobrila za sanaciju škole. Također i Vlada USK-a obezbijedila je 70.000,00 KM ali se još uvijek sredstva čekaju da budu operativna. Pored toga i građani su obezbijedili oko 13.000,00 KM za sanaciju škole.

„Želim se prije svega u ime svih građana Općine Bužim zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način pomogli da naša škola ima potpuno nove uslove za rad. Isto tako zahvalio bih se i izvođačima radova koji posao rade sjajno. Samo zajedničkim snagama uspjeli smo da završimo čitav ovaj posao, koji uopšte nije bio lak, i da će naši đaci dobiti svoju školu koja će biti kao nova, sa potpuno uređenim prostorijama i novom opremom i u skladu sa svim standardima kako moderno obrazovanje traži i kako oni zaslužuju“– rekao je načelnik Nanić.

Direkor OŠ „Mirsad Salkić“ Čava Zeid Suljadžić izrazio je zahvalnost načelniku općine na intenzivnoj saradnji u proteklih nekoliko mjeseci, te naglasio kako je uvjeren  da će tako biti i u narednom periodu.