Kategorije
Korištenjem naše web stranice vi pristajete na korištenje naših kolačića (cookies).

Lubarda

Naselje Lubarda zahvata sjeverozapadni dio općine Bužim i dijelom se naslanja na teritorij susjedne općine Velike Kladuše. Morfološki, uglavnom se prostire po brdima i brežuljcima koji čine riječno razvođe Bužimnice i Čaglice. Sela su uglavnom smještena po tjemenima, međusobno udaljena 200 do 500 metara, a između njih su potočne doline i prevoji. U zapadnom dijelu teritorija mjesne zajednice, u dolini Čaglice sela su uz rubni dio doline. Pored naselja Lubarda-centar, ostala veća sela su: Brda, Spahića Brdo, Pašin Brod, Muminovići, Abdići, Eminići, Ćosići, Gornji i Donji Aleševići, Tahići, Kudelići i Remetići.

Porijeklo naziva Lubarda nije precizno utvrđeno, mada se dovodi u vezu sa vrstom oružja, (lumbarda – starinski top, tal. bombarda). S tim u vezi, i u narodu se očuvalo predanje da je u prošlosti na Lubardi bio stacioniran top, koji je imao ulogu da pucnjem pošalje zvučni signal upravi starogradske tvrđave o mogućoj vojnoj prijetnji sa teritorija Habzburške monarhije. Naselje Pašin Brod svojim imenom podsjeća na osmanski vakat, kada je tim mjestom često prolazio i konje pojio izvjesni paša. To nije promaklo malobrojnim stanovnicima ovog kraja, te ga i sami prozvaše Pašin Brod.

U odnosu na današnji teritorijalni obuhvat, sve do unazad nekoliko decenija Lubarda je teritorijalno bila znatno veće naselje, kada je u njen sastav ulazila i Elkasova Rijeka. U tim okvirima na posljednjem popisu stanovništva 1991. godine ovo naseljeno mjesto je brojalo 2.944 stanovnika. Godine 1983. Lubarda je dobila status mjesne zajednice, kada je izdvojena iz MZ Varoška Rijeka. Dio teritorije ovog naselja ušao je u sastav MZ Elkasova Rijeka. U centralnom dijelu Lubarde smješena je osnovna škola, džamija, te društveni dom izgrađen sredinom osamdesetih, u kojem se nalaze prostorije MZ Lubarda.

U periodu između dva svjetska rata najznačajniji događaj za Lubardu svakako je izgradnja džamije 1938. godine. Vrijeme u kojem je Bužim imao status opštine (1952-1959) Lubarđani pamte po dobru. Godine 1954.  izgrađena je stara kamena škola, a dvije godine kasnije prokopan je široki makadamski put Varoška Rijeka-Remetići-Lubarda. Elektrifikacija Lubarde svečano je obilježena 15. novembra 1962. godine, proslavom u područnoj školi. Makadamski put Lubarda-Pašin Brod prokopan je 1973. godine. Izgradnjom vodovoda 1982. godine oko 60 domaćinstava dobilo je kvalitetnu vodu sa izvorišta Musići.

U poratnom periodu ovo naselje se znatno infrastrukturno izgradilo. U razdoblju od 1998. do 2004. godine izgrađen je asfaltni put Pašin Brod-Lubarda-Bužim, te asfaltiran put kroz centralni dio Lubarde. U narednim godinama, zaseoci Aleševići, Brda, Kudelići, Spahića Brdo i Halilagići dobili su asfaltni put. U prostorijama Doma mjesne zajednice opremljena je moderna ambulanta porodične medicine. U 2010. godini otvorena je nova džamija u Lubardi, te asfaltiran put koji povezuje selo Eminiće sa Varoškom Rijekom. U toku je izgradnja moderne područne škole te džamije u novoformiranom džematu Donja Lubarda.

Predsjednik Savjeta MZ Lubarda

Sijamhodžić Asim

Kontakt telefon:

061-939-460

© Općina Bužim