Radovi na istražno-eksplatacionoj bušotini na izvorištu Musići odvijaju se planiranom dinamikom. Predstavnik izvođača radova Omer Bedak potvrdio je da su sa bušenjem bunara prošli šezdeset metara i vodonosni horizont koji je prema projektu predviđen od trideset i šestog metra do pedeset metara. Sada radimo na bušenju kampaktne stijene i zbog toga je bušenje malo usporeno ali vjerujemo da u slijedećih nekoliko dana možemo početi sa drugom fazom radova koja podrazumijeva postavljanje bunarske konstrukcije. Nakon toga ide čišćenje, testiranje i puštanje u rad što će se desiti u veoma kratkom roku, odnosno sredinom ovog mjeseca.

I načelnik općine Bužim Mersudin Nanić svakodnevno prati dinamiku radova na Musićima i prilikom današnjeg obilaska posebno je naglasio:-“Jedan od mojih prioriteta ove godine je rješavanje vodosnabdijevanja građana sa izvorišta Musići. Ono što je veoma bitno da  imaju dovoljne i projektirane količine vode na ovoj bušotini. Završetkom radova na bušotini kojem se posebno radujem, trebalo bi biti dovoljne količine vode za sve potrošače. Moram posebno naglesati da je  zbog zime bez većih količina snijega, nedostatka kišnih perioda tokom proljeća, te zbog izuzetno visokih temperatura posljednjih dana, došlo do prirodnog smanjenja punjenja akomulacija vodom, ne samo kod nas već u većem dijelu Europe gdje su uvedene I posebne restriktvne mjere.. U vremenu ljetnih vrućina i visokih temperatura došlo je do enormnog povećanja potrošnje vode. U posljednja nekoliko dana dana bilježimo na dnevnom nivou povećanje potrošnje za oko 60% u odnosu na prosječnu potrošnju vode po domaćinstvu. Na žalost, veliki broj domaćinstava, u kratkom periodu, vršio je punjenje bazena za kupanje što dovodi do preopterećenja distributivne mreže i problema sa vodosnabdijevanjem potrošača u pojedinim zonama. Zbog toga apelujem i molim sve građane koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Musići, da vodu troše racionalno za uobičajene potrebe domaćinstva, te da vodu za piće ne koriste za punjenje bazena, zalivanje bašte, pranje automobila i slične aktivnosti.

Napominjem da na raspolaganju ima dovoljno vode za piće za normalnu potrošnju, a da neracionana potrošnja može ozbiljno ugroziti vodosnabdijevanje i uspostavljanje nepopularnih redukcija“.