Bajrami se u Bužimu tradicionalno obilježavaju različitim prigodnim programima i svečanostima. Tako je i ove godine drugi dan Ramazanskog bajrama koji se tradicionalno obilježava kao Dan šehida u cijeloj Bosni i Hercegovini obilježen i u općini Bužim učenjem Jasina na turbetu generala Izeta Nanića pred duše preko 500 poginulih boraca 505. Bužimske viteške brigade.

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu, vjeru i dostojanstvo. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Čini se da, kako vrijeme prolazi, ova odluka Rijaseta sve više dobiva na važnosti i značaju.

U večernjim satima u Velikoj sali Centra za kulturu, sport i inforisanje u organizaciji Općine i Medžlisa upriličena je Bajramska svečanost. U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili glavni imam Mehmed ef. Harčević, načelnik Općine Zikrija Durakovic i muftija bihaćki Hasan Makić.

Zatim je uslijedio program na kome su učešće uzeli: Ženski gradski hor, hor Tesnim i Mustafa Isaković iz Sarajeva. Nakon programa upriličen je i prigodan bajramski vatromet.

FOTO

Više slika pogledajte na fb stranici JU  “Centar uza kulturu, sport i informisanje” i buzimljani.ba