Nizom sadržaja u Bužimu je svečano obilježen Dan Općine Bužim. Ovaj herojski grad je kroz historiju dva puta gubio, a tri puta vraćao svoj status, koji mu je kao općini posljednji put vraćen 1995. godine, odlukom Ratnog predsjedništva BiH.

Obilježavanje 25-te godišnjice od dobijanja statusa općine počelo je prijemom za najmlađe Bužimljanke i Bužimljane, mališane JU “Dječiji vrtić” Bužim.

Nakon prijema povodom Dana Općine Bužim, predstavnci lokalne vlasti, JP „Ceste FBiH“ i izvođača radova potpisali su ugovor o rekonstrukciji raskrsnice na Trgu Alije Izetbegovića, odnosno izgradnji prvog bužimskog kružnog toka.

Riječ je o projektu vrijednom više od 1,3 miliona koji se naslanja na izgradnju zaobilaznice, koja je uvrštena u četverogodišnji plan Cesta FBiH. Bužim će ovim dobiti kružni tok, a radove će izvoditi domaća firma „KOV-GRAD“ d.o.o. Radovi bi trebali započeti za trideset dana, a nakon što bude izgrađen, kružni tok će olakšati i ubrzati kretanje vozila kroz graadsko jezgro.

Zatim je održan prijem zvanica u sali općine Bužim kojem su prisustvovali predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života općine Bužim, kao i zvanice.

Potom je upriličena organizovana posjeta Turbetu generala Izeta Nanića, gdje je odana počast svim šehidima, a nakon toga posjeta Muzej sobi 505. Viteške brigade.

Uvodničar je bio Sead Emrić, a nakon intoniranja himne i uvodne riječi prisutnima se obratio Samir Duranović, zamjenik Predsjedavajućeg OV Bužim.

Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić je između ostalog govorio o stanju u općini Bužim, pobrojao niz uspješno realiziranih projekata u protekloj godini, te velike planove za tekuću godinu, od kojih se svakako izdvaja Kružni tok, Trga Alije Izetbegovića te skorog nastavka izgradnje bužimske obilaznice.

Svoje čestitke su prigodnim obraćanjima uputili i Asim Dizdarević, ministar Pravde u Vladi USK, te Bekir Isaković, izvršni direktor JP Ceste FBiH. Pročitane su i čestitke poslane u povodu Dana općine Bužim, a u kulturnom dijelu programa predstavili su se učenici MSŠ Hasan Musić Bužim i hor duhovne muzike i sevdaha “Gazija”

Obilježavanje Dana općine Bužim se nastavlja večeras (21.02.2020.) u Maloj sali JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Bužim, gdje će sa početkom u 19:30 sati biti promovisana knjiga “Sedžda na čistoj zemlji Bosanskoj” autora Haruna Hodžića.

Više fotografija pogledajte na fb stranici:

https://www.facebook.com/pg/JU-Centar-za-kulturu-sport-i-informisanje-Bu%C5%BEim-233293476856052/photos/?tab=album&album_id=1287633254755397