Organizacioni odbor  “Slobodarskih dana viteškog grada Bužima 2019” danas je održao press konferenciju na kojoj su predstavljeni programski sadržaji ovogodišnje manifestacije. Predsjednik Organizacionog odbora Edham Eminić je posebno naglasio kako su sve pripreme za održavanje ovogodišnje manifestacije urađene na vrijeme, te da očekuje, kao i ranijih godina, odličnu posjećenost svim programskim sadržajima.

-„Dvadeset i četvrta manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ počinje 4.augusta svečanim prijemom zvanica u prostorijama Medžlisa, te učenjem Jasina na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade. Nakon akšam-namaza održat će se  tradicionalna Večer Kur’ana na platou OŠ “Bužim” gdje će učešće uzeti eminentni učači Kur’ana “.- istakao je predsjednik Medžlisa IZ Bužim Eniz Veladžić.

  1. august je svakako jedan od centralnih događaja manifestacije koji je ispunjen brojnim sadržajima, a u 11,00 sati krenut će marš od Bužima do Ćorkovače “Put bužimskih vitezova”. U 15:00 sati delegacija će upriličiti obilazak mjesta pogibije generala Izeta Nanića i Mehe bašića, a nakon toga na platou Ćorkovače klanjat će se ikindija-namaz, održati Tevhid i historijski čas.

-„U večenjim satima 5.augusta u Velikoj sali Centra za kulturu, sport i informisanje održat će se žrijebanje za Memorijalni malonogometni turnir “Izet Nanić”, a već slijedećeg dana muški i ženski odbojkaški turnir. Manifestacija obiluje sportskim sadržajima pa će se i ove godine održati Međunarodni nogometni turnir veterana NK Bratstvo, stonoteniski turnir RVI, šahovski turnir, te ulična trka Stari grad – Bužim“.-istako je predsjednik Sportskog saveza Admir Sijamhodžić.

V.D. direktora Centra za kulturu, sport i informisanje Vahidin Veladžić govorio je o sadržajima iz kulture, te posebno istakao večer “Folklora i Sevdaha u uz učešće KUD-a”Sevdah, hora Gazije  i Ženskog gradskog hora, Šesto bužimsko književno kazivanje i likovni salon, a 15.augusta odžaće se promocija knjige „BREZA“ autora Seada Jusića.

-„ U dvanaest dana ovogodišnje manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ pripremljeni su sportski, vjerski i kulturni sadržaji , a svakako treba izdvojiti peti i petnaesti august kada obilježavamo pogibiju generala Izeta Nanića i osnivanje jedne od najčasnijih brigada 5.Korpusa i Armije R BiH- 505-te Viteške brigade. Koristim ovu priliku da pozovem sve građane Općine Bužim i USK-a da prate sadržaje, i da na taj način pokažemo da smo jedinstveni, te da nikada nećemo zaboraviti sve ono što su naši vitezovi na čelu sa komandatom Nanićem dali za Bosnu i Hercegovinu i slobodu u kojoj danas uživamo. To je naša dužnost i naša obaveza“.-istakao je načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić na kraju press konferencije.