Danas je održana vanredna sjednica Vijeća, na kojoj je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo budžet Općine Bužim za 2020. godinu u iznosu od 8.313.626,00 KM, kao i prateću Odluku o izvršavanju budžeta Općine Bužim za 2020. godinu.

U kreiranju ovog naj važnijeg financijskog dokumenta su, kao i prethodnih godina, učestvovali korisnici budžeta općine Bužim i to: Općinsko vijeće, općinski načelnik, službe općinske uprave, Centar za socijalni rad, Općinsko pravobranilaštvo, Centar za kulturu, sport i informisanje i općinska Sindikalna organizacija, kao i korisnici tekućih grantova komisije za budžet i finansije, boračka udruženja, udruženja građana, sportski savez i javna poduzeća, sa klubovima političkih partija, Mjesnim zajednicama i zainteresiranim građanima koji su predlagali prioritetne projekte od interesa za njihova područja.

„Izražavam zadovoljstvo što smo danas usvojili najvažniji dokument koji je preduslov funkcionisanja općinske uprave u ovoj godini. Budžet ima socijalni karakter, ali je u isto vrijeme razvojni, jer su znatno povećana sredstva za kapitalne infrastrukturne projekte. Prije svega, mislim na rekonstrukciju ulica i puteva gdje su sredstva od strane građana za izgradnju puteva ostala u budžetu kako smo i predložili, iako su pojedini vijećnici nagovještavali da bi se mogla umanjiti. Napokon su vijećnici shvatili važnost ovih projekta, a da je bilo razuma od strane trenutne većine do sada bi se pola ovih puteva već uradilo. U narednom periodu preostaje nam da sa viših nivoa vlasti obezbijedimo dodatnih još sredstava za izgradnju puteva i mogu sa sigurnošću kazati da će se, ako Bog da svi putevi i uraditi na zadovoljstvo svih nas“, kazao načelnik Nanić.

Načelnik je još dodao da ga zabrinjava činjenica da su vijećnici iz trenutne većine svojim amandmanima u potpunosti ukinuli planirana sredstva za volontere koja su bila planirana u Budžetu, što nije dobra poruka prema mladim ljudima koji završavaju fakultete. Pored toga istakao je da zabrinjava da su vijećnici iz većine na jedan diskriminirajući način umanjili plate svim uposlenicima Općinskog organa uprave i JU Centar za kulturu sport i informisanje Bužim, a povećali jedino uposlenicima JU Centar za socijalni rad Bužim.

I pored toga što je Općinski načelnik upozorio trenutnu većinu da poštuju zakonske propise isti su se oglušili i svojim nezakonitim amandmanima napravili određene izmjene u budžetu koje se neće moći u skladu sa zakonom realizirati.

Načelnik je na kraju dodao da izražava zadovoljstvo od strane vijećnika jednoglasnom podrškom budžeta, te istakao da će i ova naša razilaženja oko određenih pitanju uskoro biti usaglašena na dobrobit svih građana.

U narednom periodu potrebno je puno više jedinstva i međusobnog uvažavanja, kako bi svi projekti na području Općine Bužim ugledali svijetlost dana, a ne da se ibretimo urađenim projektima po drugim Općinama.