Nekoliko hiljada građana Bužima, mnogobrojih gostiju i zvanica na lokalitetu Ćorkovače obilježilo je 23. godišnjicu od pogibije generala Izeta Nanića, a  svečano je otvoreno i “Spomen obilježje ponosa i pobjeda Armije RBiH”.

Manifestacija je započela  pješačkim pohodom  kojeg tradicionalno organizira Udruženje mladih Bužim, Na ovogodišnjem pohodu “Putem bužimskih vitezova” učestvovalo više od 1.000 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. I biciklistički klub Bužim organizirao je uspon na Ċorkovaču, a na ovu veoma zahtjevnu brdsku rutu od dvadesetak kilometara krenulo je pedesetak biciklista.

U grad vitezova danas su stigli građani  Sarajeva, Ilidže, Zenice, Mostara, Jablanice, Konjica, Živinica, Srebrenice, Srebrenika i drugih gradova širom BiH. U goste su došli i predstavnici Sisačko-moslavačke županije iz Republike Hrvatske, kao i Grada Zagreba, Grada Vukovara i Grada Siska “.

Porodica komandanta Nanića uz delegacije federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih organizacija, Islamske zajednice u BiH, posjetile su mjesto pogibije generala  Izeta Nanića i pomoćnika komandanta Mehe Bašića  na Vijencu u R Hrvatskoj, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.


Nakon što su učesnici pješačkog marša i biciklisti stigli su na lokalitet Ćorkovače održan je historijski sat,  te je svečano otvoreno “Spomen obilježje  ponosa i pobjeda Armije RBiH”, a čast otvorenja pripala je načelniku općine Bužim Zikriji Durakoviću, ministru za pitanje boraca i RVI u Vladi F BiH Salki Bukvareviću i premijeru USK-a Huseinu Rošiću.

U svom obraćanju predsjednik organizacionog odbora Slobodarskih dana Edham Eminić je posebno naglasio- ” Prije svega želim se zahvaliti svima vama koji su došli na današnje svečano otvorenje ovog spomen obilježja ali i svima onima koji su dali svoju podršku u izgradnji u protekle tri godine. Posao ovdje nije završen i očekujemo istu ili bolju podršku kod vanjskog uređenja ovog obilježja. Danas smo i sretni i tužni. Sretni jer smo završili najzahtjevniju fazu u izgradnji spomenika i što smo imali prilku ugostiti mnogobrojne goste, a tužni jer danas obilježavamo  23 godišnjicu od pogibije našeg komandanta i generala Izeta Nanića i njegovih saboraca”.

“Danas smo svjedoci da borba za državu Bosnu i Hercegovinu i sjećanje na naše najbolje sinove nikada neće biti zaboravljena. Ovdje na Ćorkovače se najbolje čuva to sjećanje, a ovo spomen obilježje je garant da će generacije koje dolaze znati sačuvati herojsku borbu vitezova od zaborava”- istakao je načelnik općine Bužim Zikrija Duraković. Prisutnima se su obratili i premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, ministar u Vladi Federacije Salko Bukvarević i  izaslanik reisuleme Husein ef. Kavazovića  muftija bihaćki Hasan ef. Makić.

“Spomen obilježje ponosa i pobjeda Armije RBiH”  sastoji se od pet trouglova koji asociraju na državu Bosnu i Hercegovinu, a ujedno simboliziraju i pet značajnih bitaka 505. viteške bužimske brigade od  oslobođenje akcije “Munja '93” iz januara 1993. godine, Ćorkovače iz oktobra 1992.,  bitke za oslobođenje Suhe Međe prema Ivanjskoj i rijeci Uni, akciju “Breza '94” iz septembra 1994. godine te akciju “Oluja-Dvor” iz augusta 1995. u kojoj je poginuo general  Izet Nanić.