Danas je u Bužimu počela 23. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Kao i ranijih godina, manifestacija je započela svečanim prijemom u Općini Bužim, posjetom Muzej sobi, te  turbetu generala Izeta Nanića i poginulim pripadnicima 505. Viteške brigade.

Ovogodišnju dvadeset i treću tradicionalnu manifestaciju otvorio je općinski načelnik Zikrija Duraković, koji je u svom obraćanju, između ostalog posebno naglasio:

– “ Najbolji primjer dobre saradnje boračkih udruženja, Organizacionog odbora i općine Bužim  je ova manifestacija koja pokazuje jedno jedinstvo. Svakako  ću iskoristiti ovu priliku  da pozovem sve bužimljanke i bužimljane da prate naše Slobodarske dane i pripremljene sadržaje i na taj način očuvamo sjećanje na našeg generala Izeta Nanića i na naše najbolje vitezove. U ime slavne prošlosti i u ime  jedinstava, proglašavam otvorenom ovogodišnju manifestaciju Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2018.”

I ova dvadeset i treća po redu manifestacija tradicionalno je otvorena sa Večeri Kur'ana, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bužim na platou ispred OŠ “Bužim“  Ovaj poseban događaj, sa kojim već punih sedamnaest godina počinju Slobodarski dani, okuplja učače Kur'ana iz cijele Bosbe i Hercegovine i regije. Nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine imalo je priliku uživati u učenju Kur'ana.