U okviru obilježavanja bitke “Munja `93“ sinoć je u Velikoj sali Centra za kulturu, sport i informisanje Bužim u organizaciji Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz perida 1992-1995. Općine Bužim održana promocija knjige “Batonove priče“ autora Saida Štete.

Promocija je počela himnom “Jedna si jedina“ koju su na violinama izvele Nejira Dedić i Segmedina Malkić.

Knjiga “Batonove priče“ je zbirka svjedočanstava o sudbinama zaboravljenih junaka, boraca Armije Republike BiH, okupljenih u klubu paraolimpijskih sportova “Baton“ u Zenici.

Ovaj zapis o prošlosti BiH jedan je od načina kojim se autor služi da borce otrgne od zaborava svakodnevice. Jedan od osnovnih motiva za pisanje mu je što veliki borci za BiH umiru. Još dok je radio na knjizi i do završetka pisanja, pet teških ratnih vojnih invalida je umrlo, kaže Šteta. Promotori knjige su bili junaci priča Sinan Gluhić i mr. Fuad Dedić.

Nakon promocije knjige uslijedila su kratka obraćanja načelnika Općine Bužim Zikrije Durakovića, zatim ratnog generala Fadila Hasanagića te kantonalnog predsjednika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan“ Arifa Cinca.

O bitnosti projekta “9 heroja“ posebno za mlađe generacije govorio je direktor Fonda Memorijala,  Fuad Zijadić, a nakon toga je prikazan spot za istoimenu kasidu. Večer je završila prikazivanjem dokumentarnih filmova o krajiškim herojima oslobodilačkog rata Adilu Bešiću i Izetu Naniću.

FOTO

 Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje