Danas je za sve Bužimljanke i Bužimljane poseban dan iz dva razloga, prvi razlog je obilježavanje 25-te godišnjice od osnivanja općine Bužim nizom prigodnih sadržaja, a drugi razlog je taj što je danas svečano potpisan ugovor o realizaciji jednog od najvećih infrastrukturnih projekara u posljednjih deset godina.

Naime, radi se o projektu izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnice – kružnog toka, koji se naslanja na Trg „Alija Izetbegović“.

Ugovor su potpisali Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste F BiH i Safet Kovačević, direktor firme Kov-Grad d.o.o. Bužim. Ovim radovima izgraditi će se kružni tok.

Ukupna vrijednost potpisanog ugovora je oko 1,3 miliona konvertibilnih maraka, a finansirat će se iz budžeta JP Ceste F BiH. Općina Bužim je inicirala izgradnju kružnog toka na pomenutoj lokaciji obzirom da se radi o samom centru općine i jedna je od frekventnijih lokacija na području općine Bužim.

Podsjećanja radi idejno rješenje Trga „Alija Izetbegović“ uradio je počasni građanin općine Bužim gospodin Nedžad Branković. U svom obraćanju, općinski načelnik Mersudin Nanić istakao je kako je Bužim nakon izrade kompletne projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka, riješila imovinsko – pravne odnose, te dala svoje aktivno učešće u pripremanju potrebne dokumentacije zajedno sa predstavnicima JP Ceste F BiH.

Nakon kontinuiranog rada na pribavljanju potrebne dokumentacije, te osiguravanja potrebnih sredstava, danas su se stekli uslovi za početak izgradnje ovog velikog saobraćajnog projekta na području općine Bužim. Siguran sam da će ovaj projekat imati razvojni karakter i pokrenuti niz novih investicija, istakao je načelnik Nanić.

Izvođač radova je preduzeće „Kov-grad“, koji ima rok od 150 dana da izgradi raskrsnicu. Iz ovog preduzeća su obećali da će nastojati da radove okončaju i prije ugovorenog roka.

Izvršni direktor JP Ceste F BiH Bekir Isaković naglasio je da je ovo samo jedan od projekata koje ovo preduzeće realizuje sa općinom Bužim, te naveo da je planiran nastavak izgradnje dijela magistralne ceste koja prolazi kroz središte općine Bužim a čija se izgradnja čeka 20 godina.

Kazao je da se planira izvršiti promjena izgleda raskrsnice na ulazu u Bužim iz pravca Velike Kladuše sa raskrsnicom kružnog toka koje su danas moderno saobraćajno rješenje. Istakao je da JP Ceste F BiH na cijeloj trasi planira izvođenje radova na spajanju druge transverzale pristupnih cesta za Lubardu i Kupusnicu, te mostova koji spajaju magistralne ceste kroz samu općinu sa lokalnim putevima i ulicama.

Na kraju načelnik Nanić najavio je i drugi kapitalni projekt, a to je izgradnja Trga „Alija Izetbegović“, koji će pored ovog projekta dodatno krasiti bužimsku čaršiju.

Izvor i foto :ckbuzim.ba