U prisustvu velikog broja predstavnika političkog, društvenog, privrednog života Općine Bužim i Unsko-sanskog kantona,  generalni direktor  Elektroprijenosa BiH Mato Žarić, premijer USK-a Husein Rošić i Općinski načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković svečanim presijecanjem vrpce pustili su u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu TS 110kV Bužim.

Riječ je o vrijednoj investiciji kompanije “Elektroprijenos BiH” koja će obezbijediti sigurno napajanje Općine Bužim i koja će svakako doprinijeti boljem i lakšem razvoju Općine Bužim. Ovo je projekat koji će svakako garantirati kvalitet i kontinuitet u snabdijevanju električnom energijom privrednih subjekata i domaćinstava na području Općine Bužim. Vrijednost investicije je oko 3,5 miliona KM.

“Kroz analizu postojećeg stanja došlo se do zaključka da se povećao broj potrošača i da bi se omogućilo stabilno napajanje električnom energijom bila je neophodna izgradnja nove transformatorske stanice koja može zadovoljiti potrebe povećane potrošnje konzuma općine Bužim. Transformatorska stanica Bužim izvedena je kao postrojenje na otvorenom sa jednim transformatorom snage 20 MVA 110/35/10(20) kV, sa srednjenaponskim postrojenjem nazivnog napona 35 kV i 10(20) kV, smještenim u komandno-pogonskoj zgradi” kazao je direktor Aleksandar Šukalo.

 Danas svjedočimo otvorenju i puštanju u rad dugoočekivanog projekta koji je temelj za daljnji razvoj naše Općine. Posebno me veseli činjenica da je ovo naš proizvod jer su na njemu radile domaće firme. Svima koji su dali doprinos da ovaj projekat zaživi iskreno se zahvaljujem i upućujem čestitke. Nadam se da ćemo se u budućnosti češće okupljati ovakvim i sličnim povodima. Kazao je načelnik Zikrija Duraković. Na izgradnji TS Bužim angažovane su domaće firme udružene u Konzorcijum koga čine Deling d.o.o. Tuzla (Lider Konzorcijuma), ENERGOINVEST d.d. Sarajevo, UMEL-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla i MALCom d.o.o. Sarajevo, te podugovarači: CET Energy d.o.o. Sarajevo i VAŠ DOM d.o.o. Cazin.

Realizacijom izgradnje ove transformatorske stanice Bužim TS 110/35/10(20) kV obezbjedit će se priključivanje novih visokonaponskih dalekovoda, kontinuirano i sigurno napajanje električnom energijom područja općine Bužim, te se stvaraju neophodni uslovi za dalji razvoj privrede, koji je gotovo nemoguć bez dobre saobraćajne i energetske infrastrukture.

Riječ je o jednoj od značajnijih investicija realizovanih na području ove općine u oblasti snabdijevanja stanovništva električnom energijom. Elektroprijenos BiH planira nastavak investicionih aktivnosti na području naše općine i u narednom periodu. Planom investicija 2017-2019 planirane su investicije od cca. 3.200.000,00 KM.

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”