Povodom obilježavanja Dana Armija Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Udruženja pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Bužimu će se 15. aprila 2015. godine sa početkom u 10.00 sati održati ulične trke „Bužim 2015“. Sve trke će se održati na zaobilaznici, a cilj za sve discipline je na Trgu Alije Izetbegovića.

Učesnici će se takmičiti u osam disciplina po kategorijama kako slijedi i to:

50 m djeca koja ne idu u školu

300 m učenice do petog razreda osnovne škole

400 m učenici do petog razreda osnovne škole

600 m učenice od V-IX razreda osnovne škole

800 m učenici od V- IX razreda osnovne škole  

800 m učenice srednje škole

1000 m učenici srednje škole

1500 m seniori i veterani oba pola

Učenici osnovnih i srednjih škola se prijavljuju kod svojih nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja a svi ostali učesnici kod predsjednika orgnizacionog odbora najkasnije do 15. aprila 2015. do 09,30 sati na dan takmičenja.

ARMIJA BIH

Armija Republike Bosne i Hercegovine je iznikla 15. aprila 1992.godine u vremenu velikog iskušenja, jednog od najtežih u hiljadugodišnjoj državnoj tradiciji.Petnaesti april je jedan od kamena međaša u istoriji države koja od 1878. godine ima zvanični međunarodni naziv Bosna i Hercegovina. Ovaj datum označava stvaranje bosanskohercegovačke armije formirane isključivo zbog odbrane međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Danas kada se navršava 23 godine od formiranja,   i dalje se sjećamo historijskih vremena koja su iznjedrila heroje, a u srcima nosimo zavjet koji su nam oni dali.Oni su vječni putokaz za nas i trajna inspiracija.

S toga pozivamo sve građane općine Bužim da se odazovu, uzmu učešće u natjecanju ili bodrenju takmičara, i na taj način uveličamo ovakav vid obilježavanja Dana Armije RBiH, jedino što vam je potrebno su dobro raspoloženje i adekvatna oprema za vremenske uslove na dan održavanja uličnih trka.