Obavještavamo sve građane na području Općine Bužim a u cilju preventivne zaštite građana i materijalnih dobara da je Odlukom o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva na području Općine Bužim (službeni glasnik općine bužim broj: 5/12) regulisan način  spaljivanja  sakupljenog korova, granja, nepokošene trave i drugog otpada biljnog porijekla.

S tim u vezi apelujemo i molimo građane da se maksimalno suzdrže od spaljivanja gore navedenog otpada ili da spaljivanje vrše na način kako je to regulisano gore navedenom odlukom i to:

Otpad se može spaljivati na površinama do 30 m²  i to subotom i nedjeljom dva sata prije nastupanja večeri pod uslovom da nema povećanog strujanja zraka uz stalni nadzor lica koje vrši spaljivanje.

Iznimno u slučaju potrebe spaljivanja  na većim površinama obavezna je najava i saglasnost službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo. (odluka 5/12 može se pogledati na službenoj web stranici Općine Bužim).

Za sva pravna i fizička lica koja se ne budu pridržavala odredbi iz navedene odluke  propisane su kaznene odredbe. Spaljivanje u vrijeme zabrane loženja vatre na otvorenom prostoru ili dojavu o nastanku požara građani mogu  prijaviti na brojeve telefona:

OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE        121

POLICIJA                                                                    122

VATROGASCI                                                            123      

Bužim dana, 28.02.2017. godine

                                               

SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU I VATROGASTVO