Konačno uspostavljen Jedinstveni registar matičnih knjiga na nivou Federaacije BiH i sa zadovoljstvom možemo kazati da je i matični ured Općine Bužim od danas započeo sa izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga za građane koji su rođeni na teritoriji drugih općina u Federaciji BiH.

„Ovo je ohrabrujuća i odlična informacija za građane koji su do sada svaki put kad bi im zatrebao rodni list ili drugi dokument morali ići u grad ili općinu u kojoj su rođeni kako bi isti izvadili. Zasigurno svi građani imati će koristi od Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH jer su bili suočeni sa dugom i iscrpljujućom procedurom dobijanja izvoda iz matičnih knjiga rođenih, umrlih, vjenčanih i državljanstava“,- kazao je načelnik općine Bužim Agana Bunić.

Uvođenje Jedinstvenog središnjeg matičnog registra FBiH, kao elektronske baze koja sadrži podatke iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji, predstavlja temeljnu reformu u oblasti rada sa podacima iz matičnih knjiga. Stavljanjem u operativnu funkciju Jedinstvenog središnjeg matičnog registra, praktično znači da svaki građanin upisan u matične knjige u Federaciji BiH, a izvan Općine Bužim, može dobiti izvod iz matičnih knjiga ili uvjerenje o podacima iz matičnih knjiga u matičnom uredu u Bužimu, čime građani više nemaju dodatne troškove odlazaka u mjesta upisa u matične knjige.

Projekat izrade jedinstvenog registra matičnih knjiga na nivou Federacije BiH provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH, a cilj je umrežiti sve općine i kantone. Upravo iz tog razloga se uspostava matičnog registra radi na tri nivoa, prvi je umrežavanje općina, drugi umrežavanje kantona i potom jedinstveni registar na nivou Federacije, koji će sadržavati sve podatke prikupljene iz općina i kantona.