Danas je počelo čišćenje i uređivanje korita Bužimnice u MZ Vrhovska i nastaviće se do završetka projekta kojim je predviđeno čišćenje, produbljivanje i uređivanje korita Bužimnice do bivših hala Agrokomerca u Varoškoj Rijeci. Općina Bužim intenzivno radi na prevenciji i zaštiti ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, što se osigurava i čišćenjem, boljim i sigurnijim protokom vode, a samim tim i smanjenjem mogućnosti poplava koje su bile veoma česte upravo na potezu Varoška Rijeka – Vrhovska gdje se provodi ovaj projekat.

Iz Civilne zaštite općine Bužim još jednom apeluju na vlasnike zemljišta uz Bužimnicu da od mosta na lokalnom putu Varoška Rijeka-Lubarda do granice sa općinom Velika Kladuša za svoje potrebe u što kraćem roku izvrše uklanjanje stabala drveća uz vodno područje kako bi se neometano mogli izvršiti planirani radovi. Oni vlasnici koji ne žele ukloniti drveće uz korito Bužimnice za svoje potrebe mogu kontaktirati ovlašteno lice iz Civilne zaštite općine Bužim kako bi se na vrijeme moglo organizirati uklanjanje i odvoženje drveća i panjeva sa parcela. Kontakt osoba Civilne zaštite Općine Bužim je Ćatić Senad.

Općina Bužim ovaj projekat provodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, a u cilju preventivnog  djelovanja na otklanjanju uzroka nastanka poplava na najugroženijem dijelu na prostoru naše općine.

Oružane snage BiH osigurat će potrebno ljudstvo i mašine, dok je Općina Bužim obavezna obezbijediti smještaj  i ishranu pripadnika jedinice, pogonsko gorivo za mašine kao i radnu snagu za sječu drveća i čišćenje.