U novoopremljenoj Vijećnici Doma kulture u Bužimu danas je održana XI sjednica Općinskog vijeća općine Bužim, sa dnevnim redom od 13 tačaka dnevnog reda.

Na dnevnom redu ponovo se našla Odluka o kreditnom zaduženju općine Bužim, za potrebe uspostavljanja Poslovne zone Varoška Rijeka, koja ni ovaj put nije dobila potrebnu većinu, odnosno dvije trećine glasova Općinskog vijeća.

I ovaj put, bez ikakve rasprave, nije podržan nastavak aktivnosti na izgradnji prve poslovne zone u Bužimu, koja bi značila razvoj i zapošljavanje. Nakon što je na prethodnoj sjednici načelnik Bunić povukao ovu tačku s dnevnog reda i istu doradio u skladu s raspravom i prijedlozima svih vijećnika, istu je ponovo predložio kao Odluku o kreditu od jedan milion KM, koliko je neophodno za plaćanje hipoteke koja je upisana na zemljište i devastirane hale u Varoškoj Rijeci. Međutim, ni ovaj put nije bilo potrebne većine za kreditno zaduženje Općine.

Iako su uvažene sve bitnije primjedbe iznesene na prethodnoj sjednici, pojedini vijećnici nisu imali dovoljno hrabrosti, političke mudrosti i osjećaja prema sve većem broju nezaposlenih da podrže ovaj značajan projekt.

U nastavku sjednice usvojeno je nekoliko odluka, između ostalih Odluka o komunalnom otpadu i Odluka o otpadnim vodama, te odluke o davanju saglasnosti na izgradnju javnih rasvjeta u MZ Bag, Dančilovcu i Duranovićima-Aldžićima u MZ Varoška Rijeka.

Program održavanja nekategorisanih puteva na području mjesnih zajednica je vraćen na doradu zbog velikog broja neopravdanih amandmana, te pomalo nerealnog pristupa ovom problemu, političkim željama pojedinaca i nemogućnosti Općine da sve te želje financira.

Općinsko vijeće je na kraju sjednice podržalo Inicijativu Općine Bosanski Petrovac da se pokrene procedura osnivanja još jednog šumsko-privrednog društva. Ova inicijativa je prihvaćena kao izraz želje da se spriječi Skupština i Vlada USK-a kod netransparentnih odluka prilikom raspodjele dobiti Unsko-sanskih šuma i grubog kršenja prava na lokalnu samoupravu ove i drugih općina. Navedenom raspodjelom, koja je pokrenula ovu inicijativu, općina Bosanski Petrovac je dobila svega 4.000 KM, od ukupno raspoređenih preko dva miliona KM, a predstavlja općinu koja na svom terenu ima oko 50 % ukupne šumske mase na području kantona.

Video snimku možete pogledati ovdje