U Bužimu je obilježen 04. april,  trideset i prva godišnjica od formiranja Glavnog kriznog štaba i trideseta godišnjice od primopredaje ratne zastave 105. Bužimskoj udarnoj  brigadi.

Obilježavanja  ove značajne godišnjice za sve Bužimljane otpočelo  je posjetom Turbetu generala Izeta Nanića i boraca-šehida 505. Viteške bužimske brigade gdje je proučena Fatiha, a nastavljeno prigodnom akademijom u restoranu Glamour.

Na samom početku prisutne je ispred Udruženja veterana i organizatora otpora pozdravio predsjednik udruženja i prvi komandant ŠTO Bužim Esad Velić, te govorio o prvim danima otpora i pripremama za odbranu. Posebno je naglasio važnost i ulogu svih ljudi koji su u svojim mjesnim zajednicama aktivno učestvovali u pripremama za odbranu od nadolazaće agresije na R BiH.

Općinski načelnik Mersudin Nanić govorio je o važnosti obilježavanja značajnih datuma iz proteklog rata te posebno naglasio:-” Koliko je ovaj datum bitan dovoljno govori činjenica da je General Izet Nanić upravo na ovaj dan izvršio primopredaju ratne zastave 105. Bužimskoj brigadi ratne 1993.godine upravo na prvu godišnjicu osnivanja Glavnog kriznog štaba. To je dan kada su udareni prvi temelji Općine Bužim ali i temelji naše proslavljane brigade koja će u tom vremenu ostaviti neizbrisiv trag u istoriji našeg naroda i općine Bužim”.

Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi Unsko sanskog kantona Esad Bašagić govorio je o važnosti osnivanja Teritorijalne odbrane Bužima i Glavnog kriznog štaba je ujedno bilo ustrojavanje prvih jedinica Teritorijalna odbrane za područja Bužima, te praćenje situacije na terenu i donošenje pravovremenih odluka u cilju zaštite naroda i teritorije R BiH. Na kraju je čestitao svim nagrađenim pojedincima koji su na samom početku agresije dali svoj doprinos u pripremi i organizaciji odbrane države Bosne i Hercegovine.

Organizacioni odbor je organizirao iftar za sve učesnike, a nakon toga je nastavljeno druženje uz evociranje uspomena na prve dane otpora.