Poštovani sugrađani,
Iako nisam kandidat na predstojećim Općim izborima, imam potrebu da se obratim građanima Bužima u vezi neistinitih navoda predstavnika određenih političkih stranaka. Naime, kako se kampanja privodi kraju sve glasniji i jači su napadi na instituciju Općine Bužim i Općinskog načelnika, pa tako mnogi građani, dezinformisani, postavljajuju pitanja da li općinski načelnik blokira projekte zbog navodnog zahtjeva koji nije poslan za 300.000,00 KM?
Stoga imam potrebu odgovoriti onima koji ovih dana siju smutnju među građanima općine Bužim, a sve u cilju da „ušićare“ glas za sebe i svoje političke mentore.
Naime, u više navrata Vladi USK-a upućivali smo zahtjev za infrastrukturne projekte poput izgradnje vodovoda „Pivnice“, izgradnje Muzeja 505. viteške brigade i mnogih drugih projekata. Nedugo nakon upućenog takvog zahtjeva dobivali smo odgovor da ne mogu udovoljiti takvom zahtjevu već da se zahtjev mora uputiti za putnu mrežu i da moraju biti pobrojani putni pravci koje su po svom nahođenju i bez bilo kakvih konsultacija sa Općinom Bužim odredili sami kantonalni zastupnici. I tad su govorili da taj zahtjev nije „ništa“ a opet bez njega nema ni početka realizacije projekata.
Svi projekti zaslužuju svoju realizaciju, ali prioriteti se moraju znati i moraju se određivati u instituciji koja se zove Općina Bužim, a ne u kafanama kako su sebi „neki“ uzeli za pravo! U prilog navedenom govore i investicije koje smo obezbijedili u ovom mandatu, a koje iznose nekoliko miliona KM.
Zbog javnosti želimo istaći da su određenim pojedincima i njihovim strankama puna usta vodosnadbijevanja, a nisu niti jednu konverbitilnu marku u ove četiri godine sa nivoa kantona obezbijedili za vodosnadbijevanje. Toliko o njima, njihovim prioritetima i politici koju zastupaju.
Mi samo tražimo ono što nas pripada, a to je dio sredstava koja su doznačena od Vlade FBiH za pomoć nižim nivoima vlasti za projekte koji su od značaja za Federaciju BiH.
Tako je dana 08.09.2022. godine upućen zahtjev Vladi USK-a u kojem smo decidno naveli prijedloge investiranja za kapitalne investicije i projekte iz okvira lokalne zajednice koji su od značaja za Federaciju BiH i koji će se finansirati sredstvima Vlade Federacije prema Odluci od 19.05.2022. godine, i to:
• Sufinansiranje izgradnje objekta „Rezervoara Čardačište u okviru vodosnabdijevanja općine Bužim“ = 200.000,00 KM
• Sufinasiranje Gravitacionog voda vodovoda Pivnice radi vodoopskrbe naselja Konjodor, Gornji Brigovi i Bužim (razvodna mreža) = 800.000,00 KM
• Sufinasiranje izgradnje objekta Muzeja 505. viteške brigade = 1.000.000,00 KM
Očekujemo od Vlade USK-a da tražena sredstva što hitnije doznači Općini Bužim kako bi ista bila operativna i kako bi se mogla pokrenuti realizacija navedenih projekata.
Sigurno će istina pobijediti laž, ona jeste gorka kao pilula ali odmah djeluje!