Kraj godine prilika je da se sumiraju rezultati rada u prethodnih 365 dana i da se predstave brojni realizovani projekti, kako oni kapitalni koji podrazumijevaju milionske investicije, tako i oni finansijski manje vrijedni, ali za lokalnu zajednicu i sve njene građane itekako bitni.
Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić godinu 2023. godinu ocjenio je uspješnom u smislu brojnih realiziranih projekata kojima se poboljšava kvalitet života svih građana, te je dodao da je svjestan da je pred njim još mnogo posla, da ima još puno projekata čiju realizaciju sugrađani s pravom očekuju.
Upravo iz odgovornosti prema građanima odlučio je predstaviti najznačajnije projekte urađene u ovoj godini u Bužimu. Osvrnuo se i na ovogodišnji budžet kojim se, kako je istakao, može biti zadovoljno, te naglasio da su dobrom ostvarenju budžeta doprinijeli i privrednici općine Bužim na koje se posebno ponosi.
Veliki projekti i milionske investicije
Jedan od velikih projekata općine Bužim čija realizacija je počela davne 1996. godine pri skorom je završetku, a radi se o Bužimskoj obilaznici. Tako će 2022. godina ostati upamćena po obezbijeđivanju komplet finansijske konstrukcije za završetak jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u koji će biti uloženo više od 6.5 miliona KM, te koji će biti stavljen u funkciju u 2023. godini. Ova investicija učinit će da općina Bužim ima bolju prometnu infrastrukturu koja ima za cilj brži i kvalitetniji transport roba i usluga kroz Bužim, bolju povezanost sa susjednim općinama kao i prema samoj granici sa Hrvatskom te se općina čini atraktivnijom za daljnja ulaganja i razvoj.
Također, 2022. godina ostat će upamćena i po zvaničnom početku izgradnje projekta Muzeja 505. viteške brigade. Nakon deset godina priče oko izgradnje Muzeja i različitih prijedloga i inicijativa oko određivanja lokacije, konačno je stavljena tačka da će Muzej 505. viteške brigade uz pomoć nivoa države, Federacije, kantona, kao i podrške od gradova i općina, te javnih poduzeća i ustanove širom Bosne i Hercegovine biti izgrađen u kompleksu Turbeta generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade te koji će buduće generacije podsjećati na herojsku borbu vitezova u proteklom ratu.
Lokalna putna mreža – U 2022. godini uloženo preko 2 miliona KM za izgradnju putne mreže
Na cijelom području općine Bužim nastavljeno je uređenje postojećih i izgradnja novih putnih pravaca koje su i sami građani kandidirali. Tako je i ove godine izgrađeno preko trideset kilometara novih asfaltiranih puteva čija je ukupna vrijednost prelazi 2 miliona KM. Putni pravci finansirani su jedinstvenim modelom „marka građani-marka općina”, sredsvima Vlade Federacije, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica i jednim djelom sredstvima Vlade Unsko-sanskog kantona.
„Nema mjesne zajednice u kojoj se nije gradilo, a s ovim projektom „marka građani-marka općina“ nastavljamo i u 2023. godini jer u našim mjesnim zajednicama ima nedovršenog posla, te smo snažno opredijeljeni u narednom periodu, sa našim sugrađanima, nastaviti s ulaganjima u putnu infrastrukturu“, kazao je načelnik Nanić.
Put do Izletišta Svetinja kompletno asfaltiran
U toku ove godine završeno je asfaltiranje lokalnog putnog pravca Odvojak Radoč-Izletišta Svetinja u ukupnoj dužini od 1.300 metara u mjesnoj zajednici Čava/Radoč. Sredstva za ovaj projekat obezbijeđena su iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i iz budžeta općine Bužim, a vrijednost izvedenih radova je 157.175,58 KM. Asfaltiranjem ovog lokalnog putnog pravca u potpunosti je završena komunikacija od Čave do Izletišta Svetinja, a izvršen je i spoj na asfaltni put prema Dobrom selu. Obzirom na značajan broj posjetitelja Izletištu Svetinja, kako stanovnika općine Bužim, tako i turista iz svih dijelova Bosne i Hercegovine izgradnja ovog puta će upotpuniti doživljaj svim posjetiocima ovog izletišta.
Proširena mreža javne rasvjete, dio obnovljen led rasvjetnim tijelima
Izgrađeno je šest novih rasvjeta u kojima je postavljeno 230 novih led svijetiljki sa mjernim ormarom čime su osvijetljena kompletna naselja Pašin brod, Gornji Mulalići, Dedići-Veliko brdo, Kudelići, Baštra i ulica Zmaja od Bosne (Veladžići). Također, u 2022. godini kroz održavanje i iz projekta ekoloških naknada potrošeno je u zamjenu 383 led svijetiljke, ukupne vrijednosti 44.018,79 KM. Na ovaj način nastojimo da svaki javni put, svaki zaseok u Bužimu bude osvijetljen na moderan i prikladan način.
Rekonstrukcija vodovodne mreže i nastavak izgradnje vodovodnog sistema „Pivnice“
Na izvorištu „Musići“ završena je izgradnja eksploatacionog bunara-bušotine na dubini od 70 m, iako je projektom bilo predviđeno da će se bušenje vršiti od 100 m. Razlog zbog kojeg se stalo na 70 metru dao je konsultant/projektant prof. dr. sc. Mirza Bašagić, inžinjer geologije koji je izvršio analizu projekta sa svim pokazateljima. Od kako postoje hidrološka mjerenja u Evropi i našim krajevima, za prethodnih 100 godina do ovoga ljeta površinske i podzemne vode nisu bile tako male i niske, niti će ih statistički gledano, biti za narednih 100 godina! Negdje su mjerenja obavljana i u periodima dužim od 100 godina, te otuda historijski hidrološki minimum koji je između ostalog, rezultirao presušivanjem niza otvorenih vodotokova i izvora za koje se smatralo da su stalni. Sve gore navedeno ima višestruki značaj za okolnosti izvođenja PEB 4 u Musićima, jer je neupitno da je dokazana ekstremna minimalna izdašnost ovog objekta u kapacitetu 2,75 – 3,10 l/s i da se takav minimum u dogledno vrijeme više neće pojavljivati. Za očekivati je da u PEB 4 minimum od 3 l/s u maksimumu bude cca 9 l/s. Općina Bužim poduzima sve što je u njenoj moći kako bi se popravilo stanje vodosnadbijevanja kao jedne od najvažnijih životnih potreba građana.
Pored projekta „Musići“ općina Bužim nije odustala od započetog projekta „Pivnice“ čijom potpunom izgradnjom rješavamo vodosnadbijevanje građana općine Bužim pitkom vodom za narednih dvije stotine godina. U budžetu za narednu godinu bit će planirana sredstva za projekat „Pivnice“, dok je Vlada Federacije BiH već, s više od 400 hiljada KM, podržala izgradnju rezervoara Čardačište kao i izgradnju razvojne gravitacione mreže za vodovodni sistem „Pivnice”.
Podrška poljoprivredi i privredi
Za poticaje iz budžeta za poljoprivredne proizvođače prošle godine smo imali najveća izdvajanja, a ove godine nastavili te čak i povećali iznose novčane podrške. Nadamo se da su naši poljoprivredni proizvođači prepoznali podršku koju im općina Bužim pruža i da će im ova podrška olakšati njihove napore u proizvodnji.
„Ono što bismo naglasili jeste da smo nakon isplate pomenutih podrški do sada realizirali ukupno 89,30% planiranog budžeta za poljoprivredu u ovoj godini. Nakon podnesenih zahtjeva i njihove obrade, izvršena je isplata poticaja za registrirane poljoprivredne proizvođače mlijeka, uzgoj u sistemu krava-tele, proizvodnju jagodičastog voća, za proizvodnju povrća u plastenicima, proizvodnju povrća na otvorenom, za sufinansiranje biljne proizvodnje i kupovinu prehrane za pčelare“, kazao je načelnik Nanić.
Ove godine novčanu podršku na osnovu javnog poziva iz budžeta općine Bužim dobila su 97 bužimska poduzetnika i obrtnika, te su čak 42 poduzetnika i obrtnika ostvarila podršku po dva osnova. Ovo je prvi put od osnivanja općine Bužim da iznos od 80.000,00 KM putem javnog poziva se dodjeljuje za 97 poduzetnika i obrtnika koji su ispunili tražene uvjete i na taj način ostavrili podršku svoje lokalne zajednice za ono što rade. Svakako u narednom periodu nastavit ćemo sa ovom praksom podrške našim privatnim preduzećima i obrtnicima jer se svaki rad i želja za istim mora dodatno vrednovati.
Konstatna ulaganja u infrastruktru i razvoj Bužima, namjere tima Općinskog načelnika da poboljša život građana u svim sferama prepoznate su i od slovenske kompanije Akrobat koja je u Bužimu otvorila svoje proizvodne pogone za 200 radnika. Naime, čelnici ove kompanije kupili su nekadašnje pogone Šipada te su postojeće proizvodne pogone preselili iz Velike Kladuše u Bužim. Radi se o kompaniji koja iz godine u godinu ima tendenciju rasta a u planu su otvaranja novih pogona i zapošljavanje dodatnog broja radnika. Kompanija Akrobat bavi se proizvodnjom trampolina i svoje proizvode izvozi po čitavom svijetu.
Podrška izgradnji školskih objekata
Izgradnja fiskulturne sale u Čavi pokrenuta je još davne 2012. godine. Kao i mnogi drugi projekti tako je i ovaj čekao one koji žele, hoće, mogu, znaju i umiju se izdići iznad bilo koje politike i sa sigurnošću možemo reći kako će više od 260 učenika ove škole napokon dobiti adekvatan prostor za odvijanje nastave iz fizičke kulture ali i prostor za različite aktivnosti lokalne zajednice. Iz budžeta općine Bužim obezbijeđena su inicijalna sredstva za izgradnju u iznosu od 40.000,00 KM.
“U ovakve objekte moramo zajedno ulagati i raditi na njihovoj brzoj realizaciji. Općina Bužim i sve njene službe će uvijek stajati na raspolaganju svim osnovnim školama kao i srednjoj školi u ovakvim i sličnim projektima bez obzira na nadležnost. Vjerujemo da će se ovaj projekat završiti u narednoj godini na zadovoljstvo naših učenika koji to i očekuju“, istakao je načelnik Nanić.
Pored fiskulturne sale u Čavi radi se i na pripremama za izgradnju sličnog objekta u Varoškoj Rijeci.
Završeno je asfaltiranja školskog igrališta ispred područne škole Bućevci. Vrijednost projekta je 83.035,78 KM, koji je finasiran zajedničkim sredstvima Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice i općine Bužim. Izgradnjom ovog igrališta kod područne osnovne škole na Bućevcima stvoreni su bolji uslovi za odvijanje nastave za učenike i njihove nastavnike, a ostali stanovnici ove mjesne zajednice su dobili bolji prostor za sportsku rekreaciju. Podsjećamo da je na Bućevcima donedavno bio jedan od najstarijih školskih objekata u kojem se odvijala nastava na području općine Bužim, a izgradnjom nove škole i igrališta za učenike ali i stanovnike ove mjesne zajednice podiže se kvalitet obrazovanja ali i stvaraju bolji uslovi za život njenih stanovnika.
Ulaganja u kulturu, sport, stipendije
Redovno smo podržavali rad naših kulturnih udruženja kroz različite vidove pomoći.
Više nego ikad finansijskih sredstava i drugih resursa izdvojeno je kao podrška radu Sportskog saveza općine Bužim i svih sportskih kolektiva na području općine Bužim kao i održavanju naše Sportske dvorane.
2022. godina ostat će upamćena i po osvajanju zlatne medalje na Europskom prvenstvu u ITF Tekwondoa za člana državne reprezentacije BiH, našeg Bužimljanina Mehmeda Krupića.
Ponosno je predstavljao Bužim, ponosno nosio državni grb i rezultat nije ni izostao.
Svi studenti koji su ispunjavali konkursom definisane uvjete dobili su stipendije za koje smo iz Buždeta izdvojili 50.000,00 KM, a kriterije smo dodatno poboljšali kako bi uz socijalni kriterij bili prepoznati i izvrsni studenti.
Podrška korisnicima Centra za socijalni rad, boračkim udurženjima, Crvenom križu
Isplaćene su jednokratne pomoći korisnicima koji ostavruju pomoć putem Centra za socijalni rad Bužim.
Dobra praksa finansijske i svake druge podrške boračkim udurženjima i njenim članovima kroz jednokratne pomoći nastavljena je i u 2022. godini te se iz općinskog budžeta isplaćeno skoro pa i sve planirano.
Kao i ranijih godina tako i ove godine podrška nije izostala ni radu Crvenog križa općine Bužim.
Izgled centra Bužima u 2022. godini hortikulturalno je dodatno urađen i osvježen. Na novoizgrađenom kružnom toku urađen je „Srebrenički cvijet“, sa sezonskim živim cvijećem i dekorativnim kamenom. Novi izgled dobio je i trg „Alije Izetbegovića“, na kojem je urađena zamjena biljaka u saksijama, hranidba te zasađeno sezonsko cvijeće. Također, uređena je zelena površina od firme Akrobat do Mješovite srednje škole “Hasan Musić”.
Vatrogasna jedinica općine Bužim bogatija je za još jedno vatrogasno vozilo. Općina Vinje iz Norveške i njihov šef vatrogasne jedinice Olav Ringhus odlučili su donirati vatrogasno vozilo za potrebe Vatrogasne jedinice koje je stiglo u Bužim sa dodatnom vatrogasnom opremom.
Također, potpisana je povelja o bratimljenju općine Bužim i grada Biga iz Republike Turske. Povelju su potpisali načelnik općine Bužim Mersudin Nanić i i načelnik Bige Bulent Erdogan. Cilj ove povelje je uspostavljenje stalnih i stabilnih veza i saradnje, posebno na projektima koja se tiču turizma, ekonomije, kulture, privrede, poljoprivrede, historijskog i kulturnog naslijeđa, informacionih tehnologija, transporta, mladih, sporta, ranjivih grupa stanovništva, međunarodne pomoći ali i na polju drugih društvenih oblasti od obostranog interesa.
Projekti od značaja za građane Bužima i u 2023. godini
Naredna godina bit će radna za općinsku administraciju, a načelnik Nanić je izdvojio samo neke projekte, kojima će se baviti u 2023. godini.
„Rješavanje pitanja vodosnadbijevanja je projekat kojem ćemo se sa posebnom pažnjom i odnosom posvetiti u 2023. godini, konačan završetak Bužimske obilaznice, nastavak na projektu izgradnje Muzeja 505. viteške brigade, projektovanje i izrada projekta gradskog kanalizacionog sistema, nastavak rekonstrukcije i modernizacije putne mreže, izgradnja javnih rasvjeta, projektovanje i izgradnja pristupnog mosta na obilaznici i niz drugih projekata koji će poboljšati život svih građana općine Bužim.
Svakako želimo zahvaliti Vladi Federacije BiH, premijeru Fadilu Novaliću, ministrim Šemsudinu Dediću i Edinu Ramiću, Vladi Unsko-sanskog kantona, ministrima u Vladi USK-a, kantonalnim zastupnicima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se bilo koji projekat uradi u općini Bužim.
Ovakvu podršku, čak i bolju očekujemo i u 2023. godini jer prije svega opći i društveni interes trebamo staviti ispred bilo kakvih pojedinačnih interesa.
Sigurni budite da nastavljamo i u 2023. godini sa pozitivnim pričama i projektima za naš ponosni i viteški Bužim, jer svakim danom se vidi napredak u realizaciji započetih projekata i vjerujem da ste upravo vi kao građani zadovoljni do sada urađenim.
Mi idemo dalje istim tempom i sa još većom željom da život svih stanovnika naše lijepe općine Bužim učinimo boljim, ljepšim i sigurnijim“, zaključio je na kraju press konferencije načelnik općine Bužim Mersudin Nanić.