Pitanje vodosnabdijevanja stanovnika općine Bužim treba da bude svim političkim strankama koje djeluju na području općine Bužim najprioritetniji projekat koji se treba što hitnije završiti, a ne u smislu kako su sebi neki uzeli za pravo da samo putem društvenih mreža pišu kako je nešto potrebno uraditi, a da pritom ne obezbijede ni jednu konverbitilnu marku.

 

Takvim načinom rada određenih politika i pojedinaca neće građanima općine Bužim ništa dobro donijeti.

 

Želimo kazati da su na izvorištu Musići u ovoj godini izvršeni radovi na probno-eksplatacionoj bušotini koja nije dala očekivane i projektirane rezultate. Više je razloga, a glavni razlog koji je dala struka, ističe se suša i nedostatak podzemnih voda koji nije zabilježen u zadnjih stotinu godina. Bez obzira na sve, radovi su završeni i na izvorištu Musići, te je bunar pušten u pogon, koji daje oko 3 l/sec vode i trenutno je nedovoljno da u sušnom periodu nemamo redukcija.

 

U cilju trajnog rješavanja stanovnika općine Bužim vodom za piće nastavljamo sa projektom „Pivnica“ koji je za općinu Bužim strateški projekat, te je danas raspisan tender ukupne vrijednosti od oko 400.000,00 KM za izradu rezervoara „Čardačište“ u MZ Konjodor, koji je i planiran projektno tehničkom dokumentacijom sa dnevnim kapacitetom od 500 m3, a sa kojim bi se stvorili uslovi za proširenje vodovodne mreže na ostala naselja koja gravitaciono mogu prirodnim tokom se snabdijevati sa ovog izvorišta.

 

Završetkom rezervoara već se planira izrada i gravitaciono distributivnog voda do naselja Brigova kako bi spojili  gradski vodovod „Musići“ i vodovod „Pivnice“. Obzirom na izdašnost vodovoda „Pivnice“ i dovoljnih količina vode koja se crpi sa ovog izvorišta, pitanje vodosnabdijavanja stanovnika općine Bužim bi bilo u potpunosti riješeno za narednih pedeset godina.

 

„Uporedo sa završetkom tendera za izgradnju rezorvoara i izvođenjem radova na ovom projektu radi se na lobiranju i obezbjeđivanju sredstava za gravitacionu mrežu od svih nivao vlasti i međunarodnih instituacija. Ovaj zahtjevan projekat traži ozbiljan tim i uključenost svih dobronamjernih ljudi koji mogu, žele i hoće pomći općini Bužim u rješavanju ovog projekta. Obzirom da su kvalitetno izvršene sve pripreme za uspješnu realizaciju ovog decenijskog projekta uvjereni smo da će jedinstven nastup svih Bužimljana koji se nalaze na važnim političkim pozicijama  rezultirati završetkom ovog infrastrukturnog projekta, isto onako kako smo uradili sa zaobilaznicom, trgom Alije Izetbegovića, putnom infrastrukturom, javnim rasvjetama i brojnim drugim projektima koji se u preteklom periodu realizirani na području naše općine,“ kazao je načelnik općine Bužim Mersudin Nanić.