Poljoprivredni proizvođači općine Bužim u 2020. godini postali su taoci politike koju vodi trenutna većina u Općinskom vijeću općine Bužim a svakodnevno se obraćaju nadležnoj službi, te traže informacije zbog čega se ne isplaćuje podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju koji je planiran u budžetu općine Bužim za 2020. godinu.

Imajući u vidu da se Općinsko vijeće općine Bužim nije očitovalo po zahtjevu Općinskog načelnika o preispitivanju zakonitosti usvojenog Programa novčanih podrški općine Bužim za poljoprivrednu proizvodnju u 2020. godini od 20.07.2020. godine, kao niti po Urgenciji od 08.09.2020. godine ovim putem želimo informisati poljoprivredne proizvođače o poduzetim aktivnostima na rješavanju ovog problema.  

Poljoprivredni proizvođači općine Bužim bez svoje krivnje dovedeni su u težak položaj u ovoj godini, zbog ne mogućnosti isplate podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, koji je planiran u budžetu općine Bužim u iznosu od 350.000,00 KM, zbog blokade isplate istog od strane trenutne većine u Općinskom vijeću koja je svojim neodgovornim radom, nezakonito i nestručno izmjenili predloženi Program, te samim tim svjesno i nakon što je bila upozorena od nadležne službe, usvojila takav Program koji se ne može primjenjivati u cjelosti, što bi primjenom istog dovelo do diskriminacije prema određenim poljoprivrednim proizvođačima.

Posebno želimo naglasiti da je Općinski načelnik putem nadležne službe dva puta upućivao Općinskom vijeću Program novčanih podrški općine Bužim za poljoprivrednu proizvodnju i da je služba u isti ugradila sve zahtjeve Općinskog vijeća, međutim nije jasno iz kojih razloga je na sjednici vijeća prilikom usvajanja Programa, mimo poslovničke procedure v.d.sekretar vijeća pročitao potpuno nezakonit amandman kojim je izmijenjen prijedlog Programa i na taj način blokirao njegovu primjenu. Predlaganje akata prema Općinskom vijeću i njihova izmjena na sjednici Općinskog vijeća jasno je definisana zakonskim i podzakonskim aktima i svaki vid izmjene predloženog akta mora biti usklađen sa propisima na osnovu kojih je predložen, ali i u dogovoru sa predlagačom, odnosno nadležnom službom.

Sredstva za novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima na području općine Bužim su obezbijeđena i nakon što Općinsko vijeće preispita donešenu odluku, može početi isplata svim podnositeljima zahtjeva, koji su prijavili poljoprivrednu proizvodnju u 2020. godini.

Ovim putem pozivamo trenutno većinu u općinskom vijeću da hitno zakažu sjednicu Općinskog vijeća i preispitaju usvojeni Program, te donesu zakonitu odluku kako bi se Program moglo realizirati kao i predhodnih godina.

Prijedlog Programa od strane nadležne službe i Općinskog načelnika

Amandman Kluba vijećnika A SDA

Zahtjev za preispitivanje i Urgencija

KABINET OPĆINSKOG NAČELNIKA