U okviru druge faze Projekta općinskog okolišnog upravljanja #MEG2 u februaru je u 21 novoizabranoj partnerskoj lokalnoj zajednici urađena detaljna procjena trenutnog stanja njihovih sistema za zaštitu integriteta. Integritet predstavlja zakonito, nepristrasno, odgovorno, ekonomično, efikasno i transparentno vršenje poslova kojima se obezbjeđuje, čuva i nadograđuje povjerenje građana u vršenju javnih funkcija i ovlaštenja, čuva integritet pojedinaca i institucije.

Svaka od ovih lokalnih zajednica oformila je svoju radnu grupu koje su, uz pomoć #MEG2 projekta, pripremile nacrte individualnih Akcionih planova za jačanje vlastitih sistema integriteta.
#MEG2 projekt organizuje obuke na temu “Prevencija i borba protiv korupcije” u kojima, pored članova radnih grupa, učestvuju i ostali uposlenici i funkcioneri lokalnih zajednica i direktori vodnih komunalnih preduzeća. I u općini Bužim održana je obuka za članove radne grupe, uposlenike i predstavnike komunalnog poduzeća.

#MEG2 se trenutno implementira u 31 jedinici lokalne samouprave, a zajednički ga finansiraju Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini , Ambasada Švedske i Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini , dok projekat provodi UNDP u BiH.”