Povodom danas održane press konferencije opozicionih vijećnika o stanju u JKP “KOMB“ Bužim, odvozu smeća i vodosnabdijevanju građana općine Bužim, želim istaći samo nekoliko bitnih činjenica. Problem u komunalnom preduzeću postoji duži niz godina i upravo kadrovi koje su postavljali opozicioni vijećnici nisu uspjeli sanirati stanje u ovom poduzeću, a imali su čak sedam godina da to urade, uz to imali su u različitim mandatima čak četiri načelnika i većinu u Općinskom vijeću, koji su trebali rješavati ovaj gorući problem.

Razlog zbog čega se nisu uhvatili u koštac sa problemom u javnom komunalnom preduzeću govori o njima i njihovoj sposobnosti da išta i učine. Kada svoje vrijeme i energiju trošim na iznalaženje najboljeg rješenja za komunalno preduzeće vijećnici opozicije iz duboke hladovine pokušavaju fakturisati svoje dugogodišnje kadrovske promašaje nekom drugom. Upravo su njihovi kadrovi prije nekoliko dana blokirali račun ovog preduzeća izvršnim sudskim presudama i danas nam postavljaju uvjete.

Međutim, nije ni vrijeme ni mjesto za politička prepucavanja i prikupljanje jeftinih političkih poena. Vrijeme je da nudimo i tražimo konkretna rješenja. U tom cilju smo i posjetili uposlenike komunalnog preduzeća prije dva dana i u iskrenom razgovoru došli do konkretnih rješenja koja i realiziramo. Jedini uslov koji smo tražili od onih koji su blokirali račun jeste da isti odblokiraju i da potpišu sporazum sa direktorom komunalnog preduzeća o isplati sudskih presuda i zataznih kamata, kako bi radnicima komunalnog preduzeća već naredne sedmice mogli ostvariti svoje teško zarađene plate.

Također, postigli smo dogovor da se vrši odvoz komunalnog otpada kao i isporuka vode za piće koja i nije bila obustavljena, već je bila redukcija zbog nedostaka vode na izvorištu Musići. Radnici su informisani o poduzetim mjerama i mogućim rješenjima na kojima se svakodnevno radi, a što opozicija očigledno ne može podnijeti. Umjesto da vijećnici daju svoj doprinos u rješavanju nagomilanih problema oni na press konferenciji iznose političke stavove i zbunjuju javnost neprikladnim, netačnim i neprovjerenim izjavama. Posebno je zanimljivo što opozicioni vijećnici tvrde da je načelnik izvršio ucjenu prema radnicima kako bi se krenulo sa odvozom komunalnog otpada, a istina je sasvim drugačija. Radnici su po prvi put čuli i drugu stranu kao i konkretna rješenja kojim će javno komunalno preduzeće u kratkom periodu stati na zdrave temelje.

Još jednom pozivamo opozicione vijećnike da ne zbunjuju građane općine Bužim te ne potcjenjuju iskrene radnike komunalnog preduzeća koji žele samo svoje zarađene plate, koje su itekako zaslužili. Teško pada opoziciji da je blokada komunalnog poduzeća bila neuspješna. Proteklih nekoliko dana, usmjerili su sve svoje snage u blokadu ovog preduzeća, aktiviranje blokade računa, nagovaranja radnika da „zavrnu“ ventile za vodu, te da konstatno iskazuju radnički neposluh, a sve u cilju kako bi „okaljali“ obraz Općinskom načelniku koji nema nikakve veze sa upravljanjem i rukovođenjem javnog komunalnog preduzeća, već ima samo iskrenu namjeru da pomogne radnicima koji su dovedeni u nezavidan položaj. Umjesto da šaljemo pozitivne slike i vijesti iz Bužima o projektima koji se rade ili su u pripremi od izgradnje zaobilaznice, nekategorisane putne mreže, javnih rasvjeta, Muzeja, izgradnja rezervoara Čardačište od 500 m3 čijom izgradnjom se rješava pitanje vodosnadbijevanja građana čistom i pitkom vodom i mnogih drugih projekta, vijećnici svoju energiju troše na politički obojene press konferencije.

Kada imaju takvu energiju za rad pozivam ih da utječu na isplatu sredstava iz budžeta USK-a za infrastrukturne projekte koje građani općine Bužim sa nestrpljenjem čekaju. Jedina smo općina na Unsko-sanskom kantonu kojoj planirana i odobrena sredstva odlukom iz 15.10.2020. godine iz budžeta USK-a nisu isplaćena, a znamo da su upravo današnji akteri tvrdili da će danas doći do uplate odobrenih finansijskih sredstva na osnovu našeg zahtjeva, a što odgovorno tvrdim da nije bila još uplata odobrenih sredstava.