Direkcija za ceste USK-a investitor je bužimske zaobilaznice na koju se, kako tvrde, čeka već dvadeset godina.  Dosada je završena prva faza izgradnje od oko 900 metara, vrijedna milion konvertibilnih maraka. U pripremi je i druga faza, koja će početi rješavanjem imovinsko –  pravnih odnosa sa jednim od vlasnika zemljišta.

Projekt je jako bitan za građane općine Bužim, a realizira se uz pomoć zajedničkih investicija lokalne, kantonalne i federalne vlasti, kaže nam direktor Direkcije za ceste USK, Sanel Bajramović. Za realizaciju druge faze u ovoj godini planirana su sredstva od blizu 300.000 KM. Kako imovinsko-pravni odnosi sa stvarnim vlasnicima još nisu riješeni, Direkcija za ceste obratila se Općinskom vijeću Bužim zahtjevom za utvrđivanje  javnog  interesa za eksproprijaciju spornog zemljišta. Ugovori sa izvođačima radova za drugu fazu već su potpisani.

Načelnik Agan Bunić dodaje da se o zaobilaznici u Bužimu govori već dvadeset godina, te da je najveća prepreka bila eksproprijacija zemljišta, odnosno nerealno visoke cijene  parcela, koje su  prilikom prodaje potraživali  njihovi  vlasnici. Smatra da takvih problema u posljednjoj, trećoj fazi neće biti, te da će Dirkecija za ceste USK-a uskoro intenzivirati aktivnosti na što skorijem završetku ovog, za općinu Bužim, izuzetno značajnog  projekta.