Na današnjoj sjednici Štab Civilne zaštite općine Bužim, a povodom provođenja konkretnih mjera vezanih sa virusom Corona, donio je Odluka o proglašenju “Stanja nesreće na području općine Bužim”. Danas započeto pranje i dezinficiranje gradskih ulica, autobuskih stajališta, trotoara, igrališta i drugih javnih površina nastavljeno je i večeras. Ekipa Vatrogasne jedinice Civilne zaštite Bužim je na terenu i odgovorno izvršava  svoje zadatke iako  su u popodnevnim satima imali intervenciju na gašenju šumskog požara na području Radoča. Ujutro JKP “KOMB” Bužim nastavlja sa svojim aktivnostima na dezinficiranju i pranju ulica.

Komandant Štaba civilne zaštite Mersudin Nanić sa članovima Štaba CZ je trenutno u obilasku Mjesnih zajednica i povjrenika po Mjesnim zajednicama kojima se direktno prenose upustva o sprovođenju Odluka I daljem postupanju u zaštiti života i zdravlja stanovnika općine Bužim.

Odgovorno ponašanje građana općine Bužim i pridržavanje svih do sada donesenih mjera, odluka i zaključaka ključ je u zaštiti od širenja ovog virusa.

Danas se moglo primijetiti i dosta manje migranata na ulicima, što je rezultat rada policijskih službenika PS Bužim.

Međutim, sve je više dojava od strane građana da se određeni broj lica naše općine koji su proteklih dana ušli u državu na nekom od graničnih prelaza, ne pridržavaju uputa iz Rješenja o samoizolaciji od 14 dana. Prema do sada dostupnim podacima Rješenja o samoizolaciji izdato je za nešto više od 200 bužimljana koji su ušli u državu od ponedeljka.Ovih dana policijski službenici će krenuti u kontrolu svih onih kojima su na granici izdata Rješenja, a prema  službenoj evidenciji granične službe.

Načelnik općine Bužim i komandandt Štaba Civilne zaštite Mersudin Nanić apelira na sve građane općine Bužim da se u ovakvim uslovima što odgovornije ponašaju i tako na najbolji način zaštite sebe ali i druge

“Nepoštivanje rješenja o četrnaestodnevnoj izolaciji predstavlja prekršaj i krivično djelo, te će pojedinci za koje se utvrdi da ih ne poštuju biti registrovani i  prekršajno ili krivično sankcionisani mnogo većom kaznom nego što je samoizolacija. Takvo neodgovorno ponašanje pojedinaca neće biti tolerisano”- istakao je načelnik općine Mersudin Nanić.

Od stupanja na snagu odluke o obaveznoj samoizolaciji državljana BiH nakon povratka iz zemalja zahvaćenih koronavirusom nadležne isnpekcije u našoj zemlji do sada su izdale preko 7.000 rješenja o samoizolaciji i ograničenom kretanju.


Svim građanima kojima je izdato rješenje o samoizolaciji upućuje se apel da maksimalno poštuju propise, a u suprotnom će uslijediti novčane ili zatvorske kazne.