Nekoliko portala sa područja USK-a jutros je objavilo informaciju o migrantima koje je dovezao jedan autobus pred migrantski centar „Bira“ u Bihaću. Ništa u ovoj informaciji nebi bilo sporno da sam naslov ne upućuje  čitatelje  kako druge općine migrante „dovoze“ u Bihać.  Obzirom da se u konretnom slučaju radi o prevozniku iz Bužima autor teksta u naslovu navodi-„Umjesto da pomognu Bihaću, oni šalju nove“ što jasno upućuje na to da se iz Bužima organizirano prebacuju migranti za Bihać što ne odgovara istini i stvarnim stanjem na terenu.

Od početka migrantske krize Bužim je bio samo tranzit za migrante koji su odlazili u Veliku Kladušu ili u pogranična naselja sa R Hrvatskom. U Bužimu nema prihvatnog centra za migrante, niti smještaja istih kod fizičkih i pravnih lica, tako da Bužim nikako ne može slati migrante Bihaću ili bilo kojem drugom gradu na Unsko-sanskom kantonu. Općina Bužim nema kapaciteta za migrantski centar niti  lokacije za formiranje istog.

Umjesto da zajedno radimo na rješavanju migrantske krize na Unsko-sanskom kantonu koji je pod najvećim udarom migranata,  pojedini mediji čine sve kako bi plasirali neistine i stvorili jednu sasvim drugu sliku migrantske krize kojom se bavimo već više od jedne godine.

OPĆINSKI NAČELNIK

Mersudin Nanić