Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić sa sardnicima i Koordinacijom boračkih udruženja Općine Bužim upriličio je danas prijem za pukovnika Seada Jusića, zamjenika ministra odbrane BiH, ratnog komandanta 505. viteške brigade 5. korpusa Armije BiH i autora knjige “Breza '94” koja je promovisana u Bužimu 15.augusta 2019.godine i 13.septembra u Sarajevu, na dvadeset i petu godišnjicu operacije „Breza-94“.

Načelnik Nanić se zahvalio pukovniku Jusiću na vremenu koje je izdvojio da posjeti Općinu Bužim, te naglasio kako vjeruje da će knjiga „Breza-94“ –BUŽIMSKA BOSANSKA BITKA  postati obavezno štivo svim budućim generacijama, kako bi se na najbolji mogući i originalni način sačuvalo sjećanje na jednu od najvećih bitaka 505.viteške brigade.

-„Dobra saradnja sa koordinacijom boračkih udruženja nastaviće se i u budućnosti jer je to naša obaveza. Očekujem da će se izraditi idejno uređenje , glavni projekat  i izgradnja spomen obilježja na Križu kako bi se zaokružila jedna kompletna slika o 505.viteškoj brigadi, njenom komandantu i bužimskom vitezovima. Općina Bužim stoji na raspolaganju boračkim udruženjima i uvjerena sam da ćemo zajedničkim snagama raditi na izgradnji ovog projekta ali i na održavanju svih do sada igrađenih spoen obilježja“.-istakao je načelnik Mesudin Nanić.

Sead Jusić, trenutno na dužnosti zamjenika ministra odbrane BiH, rekao je kako se ništa ne dešava slučajno, pa tako i promocija ove knjige koja je održana na godišnjicu osnivanja brigade u Bužimu, a nakon toga i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na 25-tu godišnjicu bitke Breza-94.

-„ Knjiga je moj dug prema rahmetlli komandantu Izetu Naniću, svim Bužimljanima i saborcima koji su dali živote u oslobodilačkim bitkama i blistavim pobjedama. Moramo pisati i ostavljati traga jer sjećanja polako izblijede i bitne stvari se zaboravljaju. Moramo mijenjati naše navike i svi zajedno dati svoj doprinos jer sam uvjeren da niko drugi to neće uraditi umjesto nas. Na kraju želim reći da stojim na raspolaganju načelniku i lokalnoj zajednici u bilo kom smislu jer vjerujem da još uvijek mogu pomoći oko realizacije projekata potrebnih ovoj mladoj lokalnoj zajednici.” – istako je pukovnik Jusić.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Bužim i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma  Edham Eminić govorio je u projektima koji su urađeni, kao i planovima za narednu godinu sa posebnim akcentom na rješavanje spornih pitanja oko početka izgradnje muzeja u zgradi stare Osnovne škole.