U petak je u Bužimu položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog kulturno-edukativnog centra u Bužimu. Prema riječima predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bužim Eniza Veladžić Centar je kruna 14 dosad novoizgrađenih džamija u Bužimu od 22 džemata, koliko ih ima na području tog medžlisa.“Ono o čemu smo maštali danas postaje stvarnost. Ovo je kruna dosadašnjih infrastrukturalnih objekata koje smo gradili na prostoru našeg medžlisa. Ovaj centar i navedene džamije izgrađene su vlastitim sredstvima, bez učešća inozemnih donatora”, izjavio je Eniz ef. Veladžić.

Islamski kulturno-edukativni centar imat će tri sprata i prizemlje, a u njemu će se, između ostalog, nalaziti sjedište Medžlisa IZ Bužim, restoran, kabinetske učionice, dvije hotelske sobe, konferencijska sala.

Agan Bunić, načelnik općine Bužim, izjavio je kako Bužim ponovo piše historiju.

10502014_706763026063644_3993034881242522899_n

“Dvadesetdvije godine od formiranja Bužimske brigade Bužim ponovo piše historiju, gdje polažemo kamen temeljac za Islamski centar. Islamska zajednica je najstarija institucija i vođeni tom idejom krenuli smo u realizaciju i pokrenuli ovaj projekat“, rekao je Bunić.

Bakir Izetbegović u svom kratkom obraćanju rekao je kako je do sada u Bosni i Hercegovini izgrađeno preko 2000 džamija.

“Uvijek je drago biti na mjestu gdje počinje izgradnja. Od rata do danas u BiH je izgrađeno preko 2000 džamija. Mi smo narod mira i mi dolazimo od svjetla i težimo ka svjetlu“, poručio je Izetbegović okupljenim građanima. 10603387_706764279396852_2133000966796184972_n

Izaslanik reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, mr. Nusret ef. Abdibegović rekao je kako ga posebno čini sretnim što ima priliku boraviti u Bužimu te izrazio svoje divljenje na još jednom projektu od značaja za Islamsku zajednicu Bosne i Hercgovine.

“Čestitam vam što imate odvažne ljude koji mogu iznijeti teret ovog projekta. Kiša pokazuje Božiji bereket“ izjavio je Abdibegović pred sami čin polaganja kamena temeljca.Samo u sergiji koju je organizirao Rijaset Islamske zajednice u BiH prikupljeno je 160.000 KM za izgradnju ovog centra.U prisustvu velikog broja vjernika i građana općine Bužim kamen temeljac položili su izaslanik reisul-uleme IZ u BiH, Nusret ef. Abdibegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH,

IMG_1714

Bakir Izetbegović, načelnik Općine Bužim, Agan Bunić, i vlasnik bužimske firme “Kov-grad“ d.o.o., Safet Kovačević.

U listu prvih vakifa Islamskog kulturnog centra Bužim, upisali su se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, koji je svoja lična sredstva i u svoje ime dao za izgradnju ovog Centra.

Također, značajnu sumu novca za izgradnju Islamskog centra Bužim dala je i Stranka demokratske akcije (SDA).

Oni koji žele postati  vakifi (donatori) ovog hairli djela mogu postati uplatom 1.000 KM, dok će imena donatora koji uplate 3.000 KM biti upisana na ploči koja će biti postavljena ispred Islamskog kulturno-edukativnog centra.