Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić danas je obišao korisnike projekta koji je realiziran u okviru IFAD-a, te se uvjerio u kvalitet sprovedenih radova.

Prilikom posjete konstatovano je da su dobitnici plastenika u rekordnom roku izvršili pripremu zemljišta te ostale neophodne radnje za postavljanje plastenika.

Načelnik Nanić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da ove porodice na svojim parcelama i plastenicima svojim radom zarađuju za egzistenciju, što je za svaku pohvalu.

Kao međunarodna institucija, IFAD je prvenstveno usmjeren na smanjenje siromaštva kroz zapošljavanje i unapređenje poljoprivrednih i drugih aktivnosti u ruralnim područjima.

Ovim projektima se, u pravom smislu te riječi, provode ciljevi ruralnog razvoja, jer osim direktnog ulaganja u poljoprivredu, obuhvaćaju izgradnju i obnovu infrastrukture, obuke i edukacije, dakle transfer znanja i novih vještina, što je jako bitno za unapređenje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje.

Međunarodni fond je u nabavci plastenika učestvovao sa 40 % grant sredstava, učešće općine je bilo 30 %, a poljoprivrednika 30%. Projekt je realiziran u roku od dva mjeseca. Korisnici su izrazili zadovoljstvo suradnjom sa IFAD-om , Općinom Bužim i Službom za razvoj i poduzetništvo.