U radnoj posjeti Općini Bužim danas su boravili ministar  Ministarstva građenja,prostornog uređenja i zaštite okoliša Adnan Alagić i ministar Ministarstva pravosuđa i uprave Asim Dizdarević gdje su sa vršiocem dužnosti Općinskog načelnika Nedžadom Kudelićem i njegovim saradnicima razgovarali o unapređenju prostornog planiranja i izradi prostorno planske dokumentacije i izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju USK-a.

Indentificirani su problemi  kod prostornog planiranja i teškoće u realizaciji postojećih planova posebno zbog rasprostranjenosti nelegalne gradnje u svim urbanim dijelovima gdje se obezbjeđuje i štiti prostor kako za građenje objekata od opšteg značaja, tako i objekata u privatnom sektoru.

„Ministarstvo građenja,prostornog uređenja i zaštite okoliša na čijem sam čelu aktivno će sarađivati sa svim lokalnim zajednicama u nastojanju da zajedničkim snagama pokušamo riješiti nagomilane probleme posebno kod građenja i  prostornog planiranja. Praksa posjeta svim općinama Unsko sanskog kantona je naš zadatak i prioritet kako bi na najbolji mogući način sagledali kompletnu sliku u svim lokalnim zajednicama i odredili buduće korake u oblasti građenja i prostornog planiranja“- naglasio je ministar Alagić.

„ Obzirom da se radi o veoma bitnoj materiji za prostor cijele općine današnji sastanak sa minsitrima iz Vlade USK je posebno značajan iz više razloga. Bitno je temeljito i sistematski se pozabaviti problemom  bespravne gradnje i prostornog planiranja, utvrditi smjernice i istaknuti prioritete. Nadam se, da će se u vremenu koje je pred nama, voditi više računa o prostornom planiranju budući da je prostor opće dobro društva“. – istakao je vršilac dužnosti Općinskog načelnika Nedžad Kudelić.