Uređenje površina koje prate tok izgrađenog dijela  obilaznice je priča koja je već dugi niz godina bila zapostavljena, a ponajviše zbog izgradnje obilaznice kroz Bužim. Završetkom još jedne faze obilaznice  Trg Alije Izetbegovića  treba što hitnije vratiti u okvire uređenog i  modernog prostora.

U 2018. godini, po uputama šefa službe za razvoj i poduzetništvo Nedžada Kudelića, koji danas obnaša funkciju vršioca dužnosti Općinskog načelnika općine Bužim, služba je  uradila dva prijedloga idejnog rješenja za uređenje Trga Alije Izetbegovića koja predviđaju podizanje drvoreda, mjesta za odmor i šetnicu u dijelu obilaznice od naselja Ćatići do Šehidske ulice. Ove aktivnosti su u uskoj svezi  i sa  projektom regulacije Bužimnice čija se realizacija  očekuje u ovoj godini.

Osnovni cilj uređenja  ovog prostora  u samom središtu grada je kako i na koji način učiniti  saobraćajno i pješački funkcionalan strogi centar grada.

U prijedlozima idejnog rješenja fokus je bio i na vraćanju izgubljenih parking površina za uposlenike P+2 zgrade i smanjenju buke od vozila. Također, okončanjem ovih aktivnosti Bužim će dobiti zeleni pojas koji će imati i higijensku ulogu, tj. drveće je prirodni filter zraka za lebdeće čestice prašine, mikročestice metala i zagađivače kao što su izduvni gasovi automobila.

„Cilj nam je kreirati nesmetan i siguran promet kako za vozila, tako i za pješake,  izgradnjom kompletne obilaznice kroz Bužim čime će doći do rasterećenja prometa kroz samu čaršiju, te povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. U konačnici, nakon realizacije započetih aktivnosti, cilj nam je imati dobre temelje za moderno uređenje Bužimske čaršije“- istakao je Nedžad Kudelić, vršilac dužnosti Općinskog načelnika općine Bužim.