U radnoj posjeti posjeti u Bužimu proteklog vikenda boravio je ambasador Kraljevine Saudisjke Arabije u BiH nj.e. Hani Abdulah Mominah i zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić. Razgovaralo se o mogućnostima saradnje i mogućnostima korištenja  Saudijskog fonda za razvoj u realizaciji razvojnih projekata u ovoj lokalnoj zajednici. Posebno zanimanje pokazano je za gradnju Spomen obilježja  na Ċorkovači, za što je ambasador Hani najavio i konkretnu podršku.

Tokom boravka u Bužimu ambasadoru Kraljevine Saudisjke Arabije u BiH nj.e. Hani Abdulahu Mominahu predstavljeni su projekti gradnje infrastrukture u ovoj lokalnoj zajednici, posebno nekoliko razvojnih, kako bi se sagledale mogućnosti otvaranja saradnje i posebo dobijanju podrške Saudijskog fonda za razvoj u njihovoj realizaciji.

Posebno zanimanje pokazano je za realizaciju projekata iz kulture, tradicije i čuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata. Obilazeći Turbe Generala Nanića, spomen sobu 505.Viteške brigade i spomen  obilježje koje se gradi  na Ċorkovači  izražen je interes za konkretnim učešćem u gradnji.

“Na živima, na onima koji su ostali je da se bore i rade na prosperitetu za ovu Općinu Bužim. Moramo se potruditi da ono za šta su se borili šehidi a to je prosperitet i bolji uslovi za život. Iz obaveze prema njima mi ćemo se potruditi da  pomognemo ovom kraju. Želimo da ova posjeta bude u tom smislu i da konkretno dogovorimo pomoć u privatnom i javnom sektoru“ kazao je ambasador Hani Abdulah Mominah.

S obzirom na činjenicu da je privredna, ali i druga saradnja između BiH i Saudisjke Arabije formalizirana kroz potpisivanje sporazume između privrednika obje zemlje, očekivanja su da će i današnji razgovori o uspostavljanju saradnje i posebno najavljene podrške  određenim projektima biti uskoro i realizirani.

Načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković je predstavio projekte gradnje infrastrukture sa posebnim osvrtom na one razvojne.

“Saudijska Arabija je jedna od prvih donatora i investitora nakon proteklog rada, kako kroz izgradnju MSŠ “Bužim“ tako i kroz izgradnju sekundarne mreže. Ovu posjetu gledamo kao uvod u realizaciju novih projekata“ kazao je Općinski načelnik Zikrija Duraković.

http://www.rtvusk.ba/video/dnevnik-2362018/2884

Izvor>RTVUSK