Danas je u Bužimu  obilježena 24. godišnjica jedne od najvećih pobjeda boraca 505.Viteške brigade na čelu sa komandantom Izetom Nanićem. Četnička operacija   pod nazivom “Breza `94” imala je za cilj slamanje jedne od najboljih brigada Armije R BiH, ulazak u Bužim i Cazin, te spajanje sa snagama tzv Srpske Krajine.

Ovogodišnja svečanost je počela polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške brigade, a nakon toga je na poprištu ove bitke održan historijski sat. Posebno raduje činjenica da su i ove godine obilježavanju “Breze” prisustvovali učenici osnovne i srednje škole, te gosti iz drugih gradova USK-a.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanja značajnih datuma iz perioda 92-95 Edham Eminić pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svima onima koji kroz cijelu godinu prate sve značajne datume iz proteklog rata. Skupu su se  obratili Predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Bužim Safet Ljubijankić  i načelnik općine Bužim Zikrija Duraković koji je posebno naglasio kako ga posebno raduje činjenica da ovakvim obilježavanjima pored učesnika, prisustvuju i mladi ljudi koji su garant da se borba i žrtva bužimskih vitezova neće zaboraviti u budućnosti.

-“Danas imamo druge ciljeve i druge izazove koji su pred nama, ali nikako i nikada ne smijemo zaboraviti bitku “Breza”  i sve bitke naših vitezova koji nisu znali za poraz. Moramo biti i danas isto tako odvažni i odlučni da pobjeđujemo u svim bitkama koje su pred nama, da učinimo život ljepšim i boljim svim građanima općine Bužim i države BiH jer su nam to naši vitezovi ostavili u amanet.”-posebno je istakao načelnik Duraković.

Učenica Osnovne škole pročitala je i kratak referat o osnovnim podacima iz ove bitke, a nešto više o samoj borbi i zaplijenjenim dokumentima govrio je Edham Eminić.

Operaciju “Breza 94”  je lično vodio general VRS Ratko Mladić kojem se za brojne zločine i  nedjela na drugim prostorima BiH sudi pred međunarodnim sudom u Hagu. Vjerovatno je i u ovom dijeli Krajine planirao zločine koji se nisu dogodili isključivo zahvaljujući borcima 505.Viteške brigade i njihovom komandantu Naniću.