Airsoft klub “Otpisani” nastavlja uspješno da organizira međunarodne airsoft susrete koji iz godine u godinu okupljaju sve veći broj airsoftera iz više zemalja. Prošlogodišnji prvi 24 satni milsim airsoft susret u BiH koji su organizirali pokazao se kao odlična promocija i reklama što je polučilo još veći odaziv učesnika ove godine.

Tako je ovogodišnji četvrti međunarodni airsoft susret kodnog imena “GREEN FOREST III” okupio trideset klubova sa više od 200 airsoftera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Okupljanje učesnika i pripreme za polazak obavljeni su na platou OŠ “Bužim” gdje je upriličeno zajedničko slikanje i date posljednje upute igračima. Generalni sponzor ovog susreta bila je Općina Bužim a prisutnim se obratio Općinski načelnik Zikrija Duraković.

“Sam broj ‘četvrti’ govori da je ovo druženje postalo tradicionalno okupljanje i druženje ljudi koji vole ovu vrstu sporta. Imamo učesnike iz susjednih zemalja što daje susretu karakter internacionalni i ovo je jedna lijepa prilika za promidžbu našeg Bužima, jer se ovi susreti održavaju u prirodnom okruženju. Naši gosti će biti u prilici da vide s kakvim to prirodnim ljepotama raspolažemo i u povratku u svoje sredine dalje iste promovišu. Prva misao organizatora jeste da budu dobri domaćini, da gostima bude lijepo i ugodno i da sve prođe u drugarskom raspoloženju i mi im u tome želimo puno sreće”, kazao je načelnik Duraković.

Kao i predhodnih godina svi oni mogli su uživati u odlično pripremljenom poligonu i na najbolji način su imali priliku osjetiti sve čari ovog vojno-simulacijskog sporta raspoređenih na tri strane.

Da bi sve proteklo u najboljem redu igrom su koordinirali moderatori koji su biti zaduženi za sam tok odvijanja igre. U 24h borbi uspješniji sa više odrađenih zadataka bila je ekipa Waf.

“Kao i prošle godine imamo oko 200 igrača iz susjednih zemalja. Teren je isti kao i prošle godine, a što se tiče scenarija priča  Green forest se nastavlja, s tim da smo malo promijenili strane da začinimo kompletnu igru. Nadamo se da će vrijeme biti lijepo. Igrači su drugarski raspoloženi, neki se i ne vide cijelu godinu pa je ovo prilika da i pored igre razmijenu i svakodnevne životne priče. Inače, Green forest je najveći airsoft susret u BiH. Ima nekih naznaka da bi i drugi klubovi mogli početi sa ovakvom organizacijom i mi se tome veselimo i nadamo se da ćemo uzeti učešće u svim tim susretima” predsjednik kluba ASK “Otpisani” Fuad Duraković.

Iako je ovaj vojno-simulacijski sport relativno mlad u Bosni i Hercegovini, mladi airsofteri iz Bužima su posljednjih godina postali prepoznatljivi kako u domovini tako i izvan nje i svake godine postavljaju nove granice. Zbog samog nivoa ozbiljnosti kojim klub iz Bužima pristupa organizaciji ovakvih susreta najbolje govori činjenica da je broj učesnika iz godine u godinu veći.

Airsoft klub “Otpisani” iz Bužima osnovan je 7. oktobra 2013. godine. U godini od osnivanja vrijedni članovi kluba uložili su značajna sredstva u realizaciju ideje i osnovali klub koji radi na popularizaciji airsofta na području Unsko-sanskog kantona.

FOTO

Za više slika  #JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”