U Bužimu je obilježena 23. godišnjica slavne bitke Breza `94, godišnjica slamanja jedne od najvećih neprijateljskih operacija. Svečanost je počela polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške brigade, a nakon toga je u rejonu “Križa” održan historijski sat uz prisutstvo nekoliko stotina posjetitelja.

Skupu su se kratko obratili predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanja značajnih datuma iz perioda 92-95 Edham Eminić, kao i predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Bužim Safet Ljubijankić. Referat o detaljima bitke je pročitao Almedin Porić. Breza `94 je naziv za vojnu operaciju koju je pokušao izvesti 1. Krajiški korpus VRS u vremenskom periodu od 4. do 12. septembra 1994. godine.

Operaciju je lično vodio general VRS Ratko Mladić. Glavni napadi VRS su počeli u ranim jutarnjim sartima 4. septembra 1994. godine na pravcu Sip-Radoč. Na prve linije odbrane 505. Viteške bužimske brigade neprijatelj je krenuo svom žestinom i svim raspoloživim sredstvima, međutim 505. Viteška bužimska brigada nije popuštala uprkos silovitim napadima VRS.

Pod briljantnim vodstvom komandanta 505. Viteške bužimske brigade generala Izeta nanića izvršen je kontra napad koji će se još dugo komentarisati i pominjati u vojnim analima. Faktor iznenađenja i ulazak snaga 505. Viteške iza neprijateljskih linija bili su odlučujući u slamanju i zaustavljanju ofanzive u kojoj je ranjen i njen glavnokomandujući Ratko Mladić.

FOTO

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”

VIDEO