Nakon što je Monografija Petog korpusa Armije RBiH ugledala svjetlo dana i kako je kazano na promociji u Bihaću  prvi tiraž  500 komada podijeljen je školama i njihovim bibliotekama, općinskim bibliotekama u USK, boračkim organizacijama, a jedan dio će ići u slobodnu prodaju.

Tim povodom načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković danas je u sali Općine Bužim ugostio generala Fadila Hasanagića, ratnog načelnika štaba Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine  gdje su uručene monografije za Općinu Bužim i njene institucije.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja sa područja Općine Bužim.

U razgovoru vezanom za pomenuti projekat general Hasanagić je istakao da je cilj tima koji je pripremao i izdao monografiju Petog korpusa A RBiH između ostalog i da na ovim prostorima kako su znali u ratu tako i u ovom vremenu narod i institucije znaju sve o Petom korpusu, o slavnim bitkama za odbranu Republike Bosne i Hercegovine, ali i o najboljim brigadama A RBiH na čijem je čelu svakako 505. Bužimska viteška brigada.

Lična karta jednog od najuspješnijih korpusa koji je učestvovao u odbrani domovine, sa svim relevantnim historiografskim podacima od početka pa do kraja rata, konačno je dostupna javnosti.

Već duže vrijeme postojala je ideja da se na papir ispiše sve ono što je Peti korpus Armije BiH i narod Bihaćkog okruga preživio od 1992. do 1995. godine. U novembru 2016. godine članovi Patriotske lige i Ministarstva za pitanja boraca i RVI USK predočili su Vladi USK projekt izrade Monografije Petog korpusa Armije RBiH koji je Vlada prihvatila te 19. decembra donijela odluku da se krene u realizaciju projekta.

U Monografiji su pomenuti i dolasci krajiških dobrovoljaca u ratu, pokretanje namjenske industrije, a pobrojani su i svi dobitnici znanja i odlikovanja – heroji rata kao što su major Adil Bešić i general Izet Nanić, kao i svi zlatni ljiljani. Javnosti su predočeni i brojni dokumenti koji su u toku rata bili od značaja za Armiju RBiH i Peti korpus..

Iz Tima koji je učestvovao u izradi Monografije istakli su da je ona ponudila odgovore na brojna pitanja, ali i da su spremni prihvatiti sve primjedbe i sugestije kako bi sljedeća bila još bolja i obimnija.

ckbuzim.ba