Večeras je u Maloj sali Centra za kulturu, sport i informisanje u okviru manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima promovisana knjiga “Govor o hadždžu“ autora Nijaz ef. Hadžića. U uvodnom dijelu pozdravnu riječ uputio je Sead Emrić, moderator promocije. Promotori ovog djela bili su: prof. Mehmed Mašić i prof. Aida Kljajić. 

Organizaciju promocije preuzeo je bužimski Preporod. Ovo je peta knjiga koju je do sada napisao Nijaz Hadžić, a trenutno uporedo radi na još tri knjige. U narednom periodu planira uraditi drugo izdanje ove knjige jer se pokazao interes za ovim djelom što govori podatak da je u manje od mjesec dana prodano 250 primjeraka. Knjiga govori o hadžu, a u nju su uključene istaknute ličnosti sa područja USK koje su obavili hadždž te sve hadžije koje su obavile ovu islamsku dužnost sa područja Općine Bužim. U knjizi ima registrirani 967 hadžija sa osnovnim podacima sa područja MIZ Bužim.

U svojoj izjavi nakon promocije autor knjige Nijaz ef. Hadžić je kazao:  “Ova promocija knjige mi je dala novu snagu, stvorila je jedan novi kapacitet u mojoj duši i mom srcu da pišem dalje. Inače trenutno pišem tri djela uporedo, poeziju koju pokušavam da zaokružim kao jednu univerzalnu poruku, roman u kojem opisujem događaje iz moga života i pokušavam da običaje i adete vezane za sve pore ljudskog života nas Bošnjaka, pogotovo nas krajišnika da ih sročim u jednu knjigu koja će ostati kao biljeg našeg vremena i našeg djelovanja na ovim prostorima.”

“Danas sam imao čast biti promotor nove knjige pod naslovom „Govor o hadžu“ autora Nijaza ef. Hadžića, njegove nove, pete knjige koju je objavio. Ovo je zaista jedno pionirsko djelo i da kažem kapitalno djelo za naše prostore, gdje Nijaz efendija po prvi put govori o hadžu na našim prostorima, o adetima, lijepim običajima samih hadžija, o adetima koji sve više blijede u vremenu u kojem mi živimo, a ti adeti su predstavljali istinski odnos čovjeka prema ovom uzvišenom islamskom obredu Hadža, i s toga toplo preporučujem čitanje ove knjige u Krajini, pogotovo u Bužimu” kazao je prof. Mehmed Mašić jedan od promotora

Nijaz Hadžić (sin Mehe i Đume) rođen je 1952. godine u mjestu Čaglica, općina Velika Kladuša. Osnovnu školu završio je u Crvarevcu i Vrnograču, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1972. godine. Nakon završetka medrese, iste godine je dobio prvi posao u rodnoj Čaglici. Na toj dužnosti ostao je sve do 1983. godine, kada je uhapšen od strane jugoslovenske vlasti, po osnovu sumnje za antidržavno djelovanje. Godine 1989. postavljen je za imama u džematu Zborište, gdje je ostao do 1992. godine.

U ratnoj 1992. godini mobilisan je u Press-centar ratnog Predsjedništva općine Velika Kladuša. Nakon toga, kao imam, kraće vrijeme radio je u džematu Pećigrad, gdje je tokom 1993. godine i zarobljen od strane paravojnih formacija APZB. Nakon sloma Autonomne pokrajine 1994. godine kao vjerski službenik došao je u džemat Varoška Rijeka, gdje je ostao sve do odlaska u penziju početkom 2014. godine.

U dugogodišnjem radu pri Medžlisu Islamske zajednice Bužim, istakao se kao veoma aktivan član. Od 1974. do 1992. godine bio je u Odboru IZ Bužim, potom od 1978. do 1984. godine predsjednik udruženja Ilmije Bosanska Krupa, te od 1995. do 1998. član Sabora IZ Bosne i Hercegovine. Od 1998. do 2002. obavljao je poziciju predsjednika Medžlisa IZ Bužim, te predstavnika udruženja Ilmije Medžlisa Bužim u Okružnoj skupštini udruženja Ilmije. U vrijeme osnivanja Sabora Islamske zajednice Okruga Bihać odigrao je vrlo zapaženu ulogu, te bio potpredsjednik ovog vjerskog tijela sve do formiranja Bihaćkog muftijstva.

Objavio je nekoliko pjesničkih zbirki, te monografiju Medžlis Bužim 1579-1999. Dugogodišnji je saradnik Radija BIR. Za ukupan doprinos na vjerskom i kulturnom planu dobitnik je nagrade Plaketa općine Bužim. Penzionerske dane provodi sa suprugom Lejlom u rodnoj Čaglici.

FOTO

Više slika #JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”