Na poziv ambasadora Evropske unije u Bosni i Hercegovini Larsa-Gunnara Wigemarka u Sarajevu je jučer održan sastanak nezavisnih načelnika bosanskohercegovačkih općina i lokalnih zajednica kojem je prisustvovao i Općinski načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković. Sastanak je održan u rezidenciji Evropske unije u Sarajevu, a razgovaralo se o lokalnoj samoupravi, mogućnosti razvoja i sistemskog uređenja lokalne samouprave u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i reformskoj agendi. Nj.e. Wigemark iskazao je podršku nezavisnim načelnicima/gradonačelnicima iz FBiH.

“Danas smo prisustvovali  veoma važnom sastanku na kojem smo otvoreno razgovarali o pitanjima o kojima do sada nismo imali priliku govoriti. Mi smo operdijeljeni za europski put Bosne i Hercegovine i svakako da ćemo dati svoj maksimum u onome što bude u našoj moći da to i ubrzamo, jer u zadnje vrijeme smo dobili dosta upitnika koje smo morali popuniti i poslati prema određenim institucijama a sve u cilju ispunjavanja uvjeta i odgovora na pitanja koje traži EU od Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da je proces pristupanja EU ne samo prilika za BiH nego i za naše lokalne zajednice” kazao je načelnik Zikrija Duraković.

“Razgovarali smo o temama kao što je reformska agenda koja načelnicima nikada nije došla na stol kako bi dali svoje mišljenje, a reforme se moraju provoditi od nivoa lokalne zajednice. EU je shvatila da je lokalni razvoj preduslov jačanja BiH kao stabilne države, a kada kažem stabilne onda govorim prvo o miru pa onda o prosperitetu, te da se na bazi lokalnog mora razvijati regionalno i državno. Do sada smo državu gradili odozgo, a sada se vraćamo na to da se država gradi odozdo, od općina i općinskih načelnika”, rekla je načelnica Općine VisokoBabić.