Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Velikoj sali JU ”Centra za kulturu, sport i informisanje“ održana je Svečana akademija i promocija knjige “Tomašica – masovna grobnica”. Večerašnjim sadržajima je završena i manifestacija Dani općine Bužim. Na samom početku prisutnim se obratio Općinski načelnik Agan Bunić, te čestitao Dan nezavisnosti BiH.

“Večeras se prisjećamo hrabre, herojske i mudre generacije koja je u jednom teškom društveno-političkom trenutku donijela odluku o referendum, koji je podržalo 64% stanovništva BiH, nakon kojeg je uslijedio krvavi rat koji je imao strašne posljedice a jedan dio ćemo vidjeti večeras promocijom ove knjige. Večeras smo ovdje da se zahvalimo generacijama koje su odbranile nezavisnost i samostalnost države, da se zahvalimo borcima, porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i svima koji su dali doprinos u odbrani domovine. Koristim priliku da pozovem sve da se uključimo u trenutnoj borbi za BiH”, kazao je načelnik Bunić.

Prvi promotor koji je govorio o ovoj knjizi bio je prof. dr. Rifet Šahinović. “Ova monografija obiluje raznim fotografijama koja prikazuju kako se došlo do same Tomašice, iskopavanja tijela itd. Fotografije su itekako bitne jer one govore sve jezike. Dvadeset godina je trebalo Bošnjacima da dođu do Tomašice koju su sakrivali (drugi). Volio bih ovdje stati na ovoj činjenici, ali ostavljam svima nama da dobro porazmislimo o ovoj činjenici. Bez obzira na vrijeme u kojem danas živimo i kroz koje prolazimo, mi moramo i trebamo živjeti za Bosnu i Hercegovinu. Veći razlog od Tomašice nam ne treba”, kazao je između ostalog prof. dr. Šahinović u svome izlaganju.

“Bošnjaci su i dalje uspravan narod, bez obzira na sve što nam se dešavalo. Mi nismo na zločini i kultorocid uzvaćali isto. Nas je Allah pomogao samo zato što smo bili drugačiji, mi smo bili bolji. Nismo bili kao oni, i nismo palili crkve, ubijali nedužne civile, činili zločin, silovali majke i djevojčice. Poruka ove knjige jeste budimo bolji od onih koji nas ne vole. Kaže Posalnik a.s. `Nemojte osramotiti svoje umrle ružnim djelima`. Nemojmo osramotiti svoje šehide svojim djelima, budimo dobri Bošnjaci, volimo ovu zemlju, volimo ljude, čuvajmo našu zemlju Bosnu i Hercegovinu”, kazao je prof. Suad Mahmutović, kao drugi promotor.

“Na ovaj način podastiremo širinu i obim zločina genocida kojeg su doživjeli prijedorski Bošnjaci i Hrvati. Ovo djelo ne poziva na osvetu nego šalje univerzalnu civilizacijsku poruku svijetu da se ovako strašni zločini genocida nikome i nikada ne ponove” istakao je prof. dr. Begić, jedan od autora monografije.

Monografiju je izdao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Ona je dokaz dešavanja koja ne smiju pasti u zaborav radi budućih generacija koje moraju znati istinu, poruka je upućena s ove promocije. Kao trajni dokument, monografija je podsjetnik na planski zločin nad Bošnjacima i Hrvatima na području prijedorske općine, mada ga pojedini pokušavaju umanjiti i stvoriti lažnu sliku. Monografiju je dokaz dešavanja koja ne smiju pasti u zaborav radi budućih generacija, koja trebaju znati istinu.

IMG_6254 IMG_6256 IMG_6290

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”