Obavještavamo sve građane na području općine Bužim da je odlukom Općinskog vijeća o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva na području općine Bužim (Službeni glasnik općine Bužim broj: 5/12) regulisan način spaljivanja sakupljenog korova, granja, nepokošene trave i drugog otpada biljnog porijekla.

Gore navedeni otpad može se spaljivati na površinama do 30 m² i to subotom i nedjeljom dva sata prije nastupanja večeri pod uslovom da nema povećanog strujanja zraka uz stalni nadzor lica koje vrši spaljivanje. Iznimno u slučaju potrebe spaljivanja na većim površinama obavezna je najava i saglasnost Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Za sva pravna i fizička lica koja se ne budu pridržavala odredbi iz navedene odluke propisane su kaznene odredbe. U cilju preventivne zaštite građana i materijalnih dobara od posljedica požara apelujemo na građane da se pridržavaju donešenih propisa. U slučaju nepridržavanja odredbi donešene odluke (spaljivanje u vrijeme zabrane loženja vatre na otvorenom prostoru) ili dojavu o nastanku požara građani mogu prijaviti na brojeve telefona:

– OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE                121

– POLICIJA                                                                     122

– VATROGASCI                                                              123

                                                                                                                 SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU I VATROGASTVO