Abid Mulalić, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona danas je prvi put zvanično boravio u posjeti Općini Bužim gdje se sastao sa rukovodstvom BIZ-a Bužim i predstavnicima boračkih udruženja koja djeluju u ovoj općini. U ime Općinskog načelnika sastanku je prisutstvovao savjetnik Zijad Nanić. Na sastanku je bilo govora o položaju boračke populacije, kao i njihovim pravima i reviziji istih. Također bilo je riječi i o mogućnostima oslobađanja ove populacije od plaćanja priključka za električnu energiju i vodovodnu mrežu gradskog vodovoda. Kako dobar dio ove populacije nije stambeno riješen, prijedlog je da se ide u pravcu pronalaženja riješenja za i zgradnju stambene zgrade u urbanom dijelu spomenute općine.

Tokom sastanka raspravljalo se i oko obilježavanja značajnih datuma na području općine Bužim. Ministar Mulalić naglasio je da je ovo ministarstvo, kao i ostala ministarstva na kantonu, u velikom finansijskom kolapsu, jer su zatekli dugovanja od oko 2.5 miliona KM prema korisnicima. Današnji sastanak ocijenjen je vrlo kontruktivnim, a ministar Mulalić pozvao je na međusobnu saradnju i razgovor svih ovih udruženja da bi lakše ostvarili svoja prava.

“Pokušat ćemo u ovoj godini realizirati nekoliko projekata u saradnji sa prije svega Općinom Bužim, pa i udruženjima koja djeluju na području Bužima, a neki od tih projekata su rekonstrukcija turbeta generala Izeta Nanića, pomoć pripadnicima u istražnim i sudskim postupcima, konačno rješavanje Muzej sobe 505 koja je već duže vrijeme otvoreno pitanje, kao i idejno rješenje za Spomen obilježje Ćorkovača“– kazao je ministar Mulalić.

IMG_4501m IMG_4500m