U prepunoj velikoj sali „Centra za kulturu, sport i informisanje“ Bužim, pred više od tri stotine građana viteškog Bužima svečano je obilježen 1. mart  Dan nezavisnoti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje Dana nezavisnosti počelo je učenjem fatihe na turbetu generala Izeta Nanića.

1904111_728923963819081_102638892_n

 Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života.

„Put u nezavisnost Bosne i Hercegovine bio je jedini i ispravni i mogući put opstanka svih naroda koji žive u našoj državi bez obzira kojoj nacionalnosti pripadali. Zato je 1. mart 1992. godine jedan od najznačajnijih datuma za ovu državu, jer su se građani izjašnjavali o tome da li su za nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je predsjedavajući Općinskog vijeća Abid Mulalić.

Većina građana, njih oko 64 posto, zaokružilo je „DA“ na referendumskim listićima i tako je Bosna i Hercegovina upisana na kartu nezavisnih država svijeta. Odmah nakon referenduma, Vijeće ministara Evropske unije je 6. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Bužim Agan Bunić, naglasio je važnost ovakvih okupljanja u ovom djelu naše domovine, jer i u ratu kada nam je najteže bilo pokazali smo kako se branila i odbranila država Bosna i Hercegovina.

„Večeras našim dolaskom potvrdili smo našu ljubav prema domovini, kao i što smo to potvrdili 1. marta 1992. godine. I na kraju želio bih da kažem da mi ovdje u Bužimu, dokaz smo da je pozitivno glasanje prije 22 godine bilo ispravno i da Bosna postoji kao što je oduvijek postojala i da će postojati dok je nas. Tom prilikom u ime Općine Bužim, u svoje lično ime, želim da vam čestitam Dan nezavisnosti  jedine nam domovine Bosne i Hercegovine“ , rekao je , između ostalog, Bunić.

Svečana akademija je obogaćena kulturno umjetničkim programom u sklopu kojeg su nastupili Gradski ženski hor Bužim, zatim učenici Muzičke škole Sara Salkić, Hadžem Emrić, Kenan Šahinović i Edin Šahinović.

1660986_728929340485210_326555274_n

Promovisana knjiga “Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH”

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti održana je i promocija knjige  “Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH” – treće dopunjeno izdanje, autora Mirka Pejanovića.Promotori ove knjige bili su prof.dr. Mujo Demirović, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću, i prof.dr. Nevzet Veladžić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Pejanović u ovoj knjizi izražava kritički i otvoreni odnos, njegovo djelo odiše stavom da je BiH kao i bilo koja druga država jedna historijska činjenica.

U knjizi se tretiraju pitanja kao što su: državnost BiH u društveno-historijskom kontekstu, struktura i razvoj političkog pluralizma u BiH, razvoj demokratije u lokalnim zajednicama, politički razvoj i ustavne reforme, migracije i povratak izbjeglica, BiH u procesu evropskih integracija…

Prvo izdanje štampano je 2010. a drugo 2012.godine. U drugom izdanju knjiga je dopunjena poglavljem koje se odnosi na pretpostavke ubrzanja integracije države BiH u Evropsku uniju, a u trećem posebno, osmo poglavlje se odnosi na protivrječnosti u razvoju parlamentarne demokratije u BiH.Pored promotora Demirovića i Veladžića, prisutnima se je obratio i sam autor, Mirko Pejanović, koji je i počasni građanin općine Bužim.

Više slika možete pogledati na buzimljani.ba i buziminfo.ba