Na službeni poziv bratske općine Altinova iz Republike Turske delegacija općine Bužim je obavila službenu i radnu posjetu.  Delegacija općine, na čelu s Općinskim načelnikom Aganom Bunićem, je u toku trodnevnog boravka u općini Altinova imala niz službenih protokola, sastanaka i prijema, te je prisutstvovala  Kulturnom festivalu bratske općine.

2

Prvi radni sastanak održan je u kabinetu Općinskog načelnika općine Altinova dr. Metinom Oralom i njegovih saradnika, na kojem je dogovorena obostrana saradnja, jačanje bratskih odnosa, te konkretni projekti koje će navedene općine zajednički realizirati. U kasnijem protokolu održan je prijem i radni sastanak sa  Mr. Nurullah Kaya koji obavlja funkciju Kaymakamı Altinova (Guverner Altinove).

Jedan od konkretnih projekata, za koji je zainteresirana bratska općine iz Turske jeste početak izgradnje Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Bužimu, čiji je investitor Medžlis IZ Bužim, te je Općinski načelnik dr. Metin Oral obećao konkretnu pomoć u realizaciji ovog značajnog projekta.

Bilo je riječi i o realizaciji drugih projekata koje vode ove dvije općine, posebno je naglašena izgradnja zelenih površina i parkova, u čijem dijelu je općina Altinova lider u proizvodnji cvijeća i ukrasnog bilja, jer ista ima oko  20 firmi koje se bave ovim poslom, i samo u tom sektoru imaju zaposlenih oko 500 radnika. Očekuje se da u narednom periodu ove dvije općine realiziraju u Bužimu jedan projekat uređenje zelenih površina, o čemu je bilo riječi na radnim sastancima delegacija bratskih općina.

3

Općinskom načelniku Bužima je ukazana čast da se obrati na svečanom otvorenju Kulturnog festivala općine Altinova, pred nekoliko hiljada građana ove općine, i većeg broja Bošnjaka koji žive u ovoj općini, kojom prilikom je između ostalog istaknuo slijedeće:

 

„Sretni smo što smo danas ovdje s vama, puno je razloga što smo ovdje. Hvala Vam na pozivu u ime naroda Bužima, delegacije i moje lično ime. Jedan od razloga naše posjete jeste da vašem načelniku čestitamo na ponovnom izboru za prvog čovjeka općine Altinova, da čestima AK Partiji i njenom lideru R.T. Erdoganu na pobjedi na lokalnim izborima. Drugi razlog jeste da se zahvalim na podršci i pomoći Turske narodu BiH koju godinama pružaju, posebno zadnjoj podršci narodu BiH u poplavljenim područjima. Ovdje smo danas da izrazimo zadovoljstvo zbog razvoja koji Turska bilježi u svakom pogledu. Ove zastave koje se vide diljem vaše države su postale simbol pravde, razvoja i prosperiteta, zbog toga smo posebno sretni. Na kraju  želim uputiti dovu za nekoliko stvari, prije svega da nastupajući mjesec Ramazan ispostimo u miru, zdravlju i bereketu. Da AK Partija pobjedi na predstojećim državnim izborima i da, ako Bog da, R.T. Erdogan bude budući Predsjednik R.Turske“.

 4

Delegaciju općine pored Općinskog načelnika su činili, predsjedavajući OV-a Abid Mulalić, zamjenik Suvad Veladžić, nekoliko vijećnika, direktora i saradnika Općinskog načelnika, te manji broj privrednika općine Bužim.

Više slika pogledajte ovdje