Jučer je održana dvadeseta redovna sjednica Općinskog vijeća općine Bužim u Vijećnici JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“Bužim s početkom u 16,00 sati. Na dnevnom redu našlo se sedam tačaka dnevnog reda i to:

1. Razmatranje i usvajanje Izvoda iz zapisnika sa XIX sjednice Općinskog vijeća,

2. Pitanje vijećnika i odgovori na ista,

3. Razmatranje i usvajanje Informacije o poplavama na području općine Bužim,

4. Razmatranje i usvajanje prijedloga Odluke o usvajanju odluke o prodaji metalnih kontejnera u vlasništvu općine Bužim,

5. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu JU Centar za socijalni rad Bužim za 2013.godinu i Programa rada sa financijskim planom za 2014.godinu,

6. Razmatranje i usvajanje Informacije o radu JU Osnovna škola „ČAVNIK“ Čava, za školsku 2013/2014,

7. Razmatranje i usvajanje Informacije o radu JU Osnovna škola „KONJODOR“ Konjodor, za školsku 2013/2014.

Nakon usvajanja dnevnog reda, razmatran je i usvojen Izvod iz zapisnika sa XIX redovne sjednice Općinskog vijeća, postavljena vijećnićka pitanja, te se nakon toga krenulo sa razmatranjem ostalh tačake dnevnog reda.

Općinsko vijeće je nakon rasprave usvojilo zaključak o prihvatanju Informacije o poplavama na području općine Bužim sa slijedećim zaduženjima:

  1. U budžetu općine Bužim u 2015. godini planirati sredstva za regulaciju rijeke Bužimnice i Baštre prioritetno vodeći računa o najkritičnijim tačkama, a prevenstveno vodeći se sa ovom Informacijom,
  2. U budžetu općine Bužim planirati sredstva za izradu projekata sanacije klizišta po prioritetima,
  3. Putem nadležne Službe pripremiti i dostaviti Općinskom vijeću normativna akta iz oblasti zaštite voda i zaštite od voda na području općine Bužim,
  4. Putem nadležne inspekcije zabraniti gradnju neplanskih nasipa i brana na vodotocima i rječnih korita i neplansko podizanje nivelacija zemljišta uz vodotoke.

Potrebnu većinu dobila je i Odluka o  prodaji metalnih kontejnera u vlasništvu Općine Bužim, usvojen je izvještaj o radu JU Centar za socijalni rad Bužim za 2013.godinu i Programa rada sa financijskim planom za 2014.godinu, te su usvojeni zaključci o prihvatanju Informacija o radu JU Osnovna škola „ČAVNIK“ Čava i JU Osnovna škola „KONJODOR“ Konjodor, za školsku 2013/2014 godinu.

Usvojen je također i zaključak kojim se Općinski načelnik i Predsjedavajući Općinskog vijeća zadužuju da organiziraju sastanak sa direktorima osnovnih škola sa područja općine Bužim vezano za pripremu i realizaciju prioritetnih projekata oko poboljšanja nastave i rada škola u narednom periodu, koji će biti proslijeđeni prema nadležnom ministarstvu.